Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Обезщетение при закъснял полет и с дестинация извън ЕС

06.06.2018

Резервирате си самолетен полет с прекачване в страна извън Еворепейския съюз. Като резултат обаче пристигате в крайната точка със закъснение повече от 3 часа, по вина на авиокомпанията. Имате ли право на финансова компенсация, каквото е предвидена по европейското законодателство?

Казусът

Пътничка купува самолетен билет с прекачване с мароканската авиокомпания Royal Air Maroc. Полетите са от Берлин до Казабланка и от Казабланка до Агадир (Мароко), като са резервирани на общ билет. Вторият полет обаче е претоварен, дамата не е допусната до борда и поради това й е предложен друг вариант и като резултат тя пристига в крайната дестинация четири часа по-късно.

В действителност европейският регламент не се прилага за полети, изпълнени изцяло извън територията на Европейския съюз. И поради факта, че летищата Казабланка и Агадир са в Мароко, то дали регламентът ще с прилага, зависи от това дали двата полета (от Берлин до Казабланка и от Казабланка до Агадир), които са запазени с обща  резервация, се квалифицират като един-единствен(директно свързан) полет, започващ от територията на държава членка (Германия) или тези полети се разглеждат разделно.

Решението на съда

Със свое решение от 31 май 2018 Съдът на Европейския съюз приема, че Регламентът се прилага и за превоз на пътници, извършен въз основата на една-единствена резервация и включващ планирано междинно кацане извън територията на ЕС, когато се излита от летище в държава членка и се каца на летище в трета държава. Тъй като пътничката е излетяла от Берлин, според Съда тя има право на финансова компенсация по Регламент 261. При разстояние между 1500 и 3000 км тя е в размер на 400 евро.

 

Проверете сами правото си на обезщетение в нашия калкулатор за полети!


Още информация тук

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Какво не можем да върнем, ако сме го купили онлайн?

  През целия месец януари празниците продължават с пълна сила. Купуването на подаръци също. Какво обаче да правим, ако това, което са избрали нашите близки не ни допада? Ако подаръкът е купен онлайн, имаме 14 дни от доставката, за да го върнем. Подобна опция предлагат и по-големите големи физически магазини. Какво ...

 • По-лесен онлайн достъп до тв предавания и филми

  Преговарящите от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета постигнаха политическо споразумение по предложеното законодателство относно авторското право върху телевизионните и радиопрограми, съобщиха от Европейската комисия в прессъобщение до медиите.

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре