Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Еколагер събра в Сандански талантливи деца от 7 български училища

04.09.2018

Инициативи като лагера „Нашето наследство – където миналото среща бъдещото“ дават възможност на младите, опирайки се на традициите, миналото и културното наследство, да търсят пътищата към съвременното изкуство и към бъдещето.И макар светът с всички негови достижения да се развива твърде бързо, бъдещето не може без миналото. Заради това е много важно, че младите хора търсят мост между миналото и неговите завоевания, и бъдещето и предизвикателствата, които то отправя към всички нас.

Това каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите при откриването на Еколагера, организиран съвместно от Център за развитие на човешките ресурси, Информационен център "ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ - София" и Европейски потребителски център, който функционира към КЗП.

Знаем, че в Европейския съюз има 24 официални езика, но най-разпространен е езикът на изкуството.  Много сме щастливи, че тази година лагерът е посветен именно на културното наследство, защото  изкуството като най-важния инструмент от езиковото многообразие на ЕС ще даде възможност на участниците да се потопят в неговите особености и да изградят чувство на ангажираност към европейското културно наследство,  като използват именно езика на изкуството, каза д-р Борислав Мавров, ръководител на Информационен център „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“- София“.

Еколагерът се провежда за 8 поредна есен, като всяка година е свързан с темата на съответната европейска година, обясни  Милена Караангова, главен експерт в ЦРЧР – Националната агенция, която управлява за България програмата Еразъм+  –  най-голямата програма на Европейската комисия за образование, обучение, младеж и спорт. Целите на програмата са свързани с ценностите на ЕС, с младите хора и с това, което очакваме да се случи в бъдещето, добави Милена Караангова.

Еколагерът се провежда между 3 и 5 септември в град Сандански и е под мотото „Нашето наследство – където миналото среща бъдещето“. В него  участват  талантливи ученици от 7 училища, чиито разработки получиха най-високи оценки в едноименния конкурс, организиран от трите европейски мрежи. Младежите са от училище "Васил Левски” в Опака, Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ и ПГ по туризъм "Д-р Васил Берон" от Велико Търново, както и от средните училища "Васил Левски" и "Св. Кл. Охридски" в Троян, средното училище  "Антим I" в Златоград и училище „Васил Левски“ в Карлово. По време на тридневния лагер младите таланти ще се включат в театрална работилница, както и в ателиета по изобразително и танцово изкуство, ще получат и съвети за това как безопасно да публикуват снимки в социалните мрежи, като същевременно защитават своето лично пространство. И със сигурност в тези дни те ще развият и обогатят своите социални и личностни умения, ще срещнат нови приятели, а може би ще изберат и бъдещата си професия.

 

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Съвети в навечерието на Черния петък

  Най-важното в навечерието на кампанията Черен петък: Потребителите внимателно да четат договорите, които подписват, както и общите условия на продавача.

 • Моята карта, моят приятел в помощ на потребителите

  Потребителски гид "Моята карта, моят приятел" събра най-важните въпроси и отговори за използването на банкови карти и безконтактните трансакции, правата и задълженията на потребителите, както и основните съвети за безопасно онлайн пазаруване. Изданието е съвместен проект на Българската национална асоциация ...

 • ЕПЦ и EEN организират обучение за онлайн търговци

  Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите и Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата организират безплатно обучение на тема “Новите правила за онлайн търговия”. То ще се проведе на 3 декември от 9,30 ч. в сградата на БТПП.

 • Черен петък. Вижте нашите съвети за безпроблемно онлайн пазаруване

  Черен петък. Убийствени промоции. Невиждани намаления. Или просто ден, в който потребителите имат шанс да се сдобият с мечтаните стоки на изгодни цени. Вижте нашите съвети за онлайн пазаруване преди сакралния Черен петък, който тази година е на 23 ноември!

 • Трябват ли ни зимни гуми за ваканция в ЕС?

  След 15 ноември шофьорите в България трябва да са оборудвали колата си със зимни гуми. Може да се шофира и с летни гуми, но тогава грайферът трябва да е най-малко 4 мм. Задължение да се използват зимни гуми през студения период на годината има още в някои от държавите в ЕС, разположени на север - Естония, ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [61]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре