Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Прессъобщение

04.04.2012

В предвид очакваното активно пътуване по време на предстоящите великденски празници Европейският потребителски център в България отправя съвети на какви условия трябва да отговарят пакетните туристически пътувания, така, че да не се нарушават правата на потребителите.

Европейския потребителски център България съветва

04.04.2012 г., София

В предвид очакваното активно пътуване по време на предстоящите великденски празници Европейският потребителски център в България отправя съвети на какви условия трябва да отговарят пакетните туристически пътувания, така, че да не се нарушават правата на потребителите.

Потребителите трябва да имат предвид, че пакетната почивка, която се предлага от пътническа агенция или туроператор, е комбинация от най-малко от два елемента: транспорт и хотелосконастаняване. Услугата трябва да обхваща период от най-малко двадесет и четири часа или да включва нощувка, и трябва да се продава на обща цена. ако са резервирани всички тези елементи поотделно - това не се води пакетна почивка.

Ако е била предоставена брошура, тя трябва да включва цената и цялата информация за пакета: вида на настаняване, маршрут, хранене; всички данъци или задължителни такса, които може да се наложи да плати потребителя.

            При невярна или подвеждаща информация организаторът или продавъчът  е длъжен да компенсира потребителите за всички щети.

            Ако организаторът значително промени условията по договора, например цената, настаняването или реши да отмени договора, на потребителя трябва да бъде дадена възможност за избор между:

       - замяна на пакета с подобен или от по-скъп такъв;

-          по-нисък клас пакет с възстановяване на разликата в цената между двата пакета;

-          пълно възстановяване на платената сума.

При отказ от почивката, трябва да се има предвид, че потребителя може да загуби депозита си или да се наложи да плати такса за анулиране. Съвета на Европейския потребителски център е да проверите внимателно общите условия на търговеца, за да разберете каква е политиката му при отказ от договора от страна на потребителя.
Не се допускат промени в цените на пакетните почивки, ако остават 20 или по-малко дни до датата на отпътуване.

Понякога се случва потребителят да направи резервация, но да не е в състояние да пътува. В такъв случай той може да преотстъпи резервацията в полза на някой друг, при условие че последният отговаря на условията, необходими за участието му в пакета. За целта трябва да уведоми организатора в разумен срок. Може да се наложи да се доплати някаква такса за прехвърлянето.

            В зависимост от резервирания пакет, организаторът или продавачът на дребно предоставя на потребителя писмен договор, който включва най-малко следната информация: дестинация/ите, съответните периоди и дати; маршрут; ако пакетът включва настаняване, неговото местонахождение, класификация и основните му характеристики; план за хранене; какво е включено в цената на пакета; начините на пътуване (с какъв транспорт), датите, часовете и местата на отпътуване и завръщане; посещения, екскурзии и други услуги, включени в цената на пакета; името, адреса и телефонния номер на организатора или неговият местен представител; срокове и начин на плащане; срока, в който трябва да подаде жалба, в случай, че възникне проблем.

            Преди договорът да е сключен, организаторът е длъжен да предостави на потребителя в писмен вид, също и следната информация: паспортни и визови изисквания; здравни формалности; изисквания за застраховка; договорености в случай, че на потребителя му се наложи да се завърне у дома неочаквано; ако компанията фалира, договорености за сигурност за възстановяване на платените пари.

При възникнали проблеми по време на почивката потребителя е необходимо да се обърне към организатора за решаването им. Ако проблемът не бъде решен, следва да се съберат възможно повече доказателства, които в бъдеще да подкрепят жалба или евентуален съдебен иск – като снимков материал, касови бележки и фактури, очевидци, които да потвърдят възникналия проблем.

Потребителят следва да подаде жалба до организатора в писмен вид. Ако той откаже компенсация, внесете жалбата (с прикрепени всички доказателства) до Комисията за защита на потребителите (ако почивката ви е на територията на Р България) или до Европейския потребителски център България (ако екскурзията сте я закупили от туроператор, регистриран в друга държава членка на ЕС, Исландия или Норвегия).

С пожелание за весели празници!

Пресцентър на Европейския потребителски център България
Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Договорено: Без бариери при онлайн пазаруване от други страни в ЕС

  Европейският парламент, Съветът и Комисията постигнаха политическо споразумение за прекратяване на необоснованото блокиране на географски принцип за потребителите, желаещи да купуват стоки или услуги онлайн в рамките на ЕС. Новите правила ще дадат тласък на електронната търговия в полза на потребителите и ...

 • Черният петък иде. Какво трябва да знаят потребителите?

  Тази година Черният петък ще се проведе на 24 ноември. Някои търговци предлагат и стоки с намаление на Кибер понеделник. Други удължават срока, като го превръщат в цяла поредица дни с промоции. Като се има предвид, че българските потребители все повече пазаруват по време на подобни акции, от ЕПЦ България решихме ...

 • ЕП одобри нови правила за по-голяма защита срещу онлайн измамници

  Правилата в целия ЕС за по-добра защита на потребителите от измами и по-бързо откриване и спиране на нелоялни търговци бяха одобрени от евродепутатите тази седмица. Националните правоприлагащи органи ще имат повече правомощия за откриване и спиране на онлайн нарушения на законите на защита на потребителите. Те ще ...

 • Зимните гуми в Европа

  От 15 ноември шофьорите в България са задължени да карат със зимни гуми. Допустимо е да се шофира и с летни гуми, но тогава грайферът следва да бъде минимум 4 мм. Освен у нас подобно задължение има още в няколко държави от ЕС - Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия. Важно е да се знае, че ...

 • 2,7 милиарда евро за програма Еразъм + през 2018

  Европейската комисия публикува своята Покана за подаване на проектни предложения по Програма "Еразъм+" за 2018 г. - програмата на Европейския съюз за мобилност и сътрудничество в областта на образованието, обучението, младежта и спорта.

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [46]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре