Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Отказвате пътуване или почивка в чужбина? Вижте какви са правата ви

18.09.2015

Във връзка с усложнената ситуация по границите на Унгария и Хърватия, Европейският потребителски център към Комисията за защита на потребителите напомня какви права имат хората, решили да пътуват или почиват зад граница.

 

Във връзка с усложнената ситуация по границите на Унгария и Хърватия, Европейският потребителски център към Комисията за защита на потребителите напомня какви права имат хората, решили да пътуват или почиват зад граница.

Когато човек сам е планувал почивката си и сам е резервирал хотел, то отмяната на тази резервация е възможна само съгласно конкретните условия на договора, както и според Общите условия, които важат за клиентите на хотела.

В случай, че тръгвате с автобус, трябва внимателно да проверите какви са общите условия за ползване на превозвача, за да сте сигурни в какъв срок може да се откажете без да плащате неустойка или поне тя да бъде в минимален размер.

Ако вече сте на път, то превозвачът е длъжен да се грижи за вас и при положение, че възникне проблем, трябва да ви осигури нов маршрут, храна и напитки (ако се наложи изчакване), а при по-дълго забавяне – безплатно настаняване в хотел до 2 нощувки. За парично обезщетение обаче няма как да претендирате, защото закъснения, породени от подобни извънредни обстоятелства, са извън контрола на автобусната компания.

В случай на проблем потребителят трябва да се свърже директно с търговеца и ако не е доволен от отговора, може да се обърне към Европейския потребителски център – България. ЕПЦ може да помогне ако хотелът или организаторът на пътуването са регистрирани в друга държава от ЕС. Когато  тези фирми са регистрирани в България, потребителят може да се обърне към Комисията за защита на потребителите.

Точна информация за преминаването през границите на Унгария и Хърватия и затрудненията, които може да се изпитат, се публикува на сайта на Министерство на външните работи.

При спешни случаи може да се обадите и на телефон 112.

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

 • Какви са новите правила за онлайн търговия

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите организираха съвместно обучение на онлайн търговци на тема "Новите правила за онлайн търговия".

 • Нови правила на ЕС позволяват да пазаруваме онлайн без граници

  От 3 декември 2018 г. влиза в сила нов европейски регламент, с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Повече няма да се срещат уебсайтове, които не допускат достъп на географски принцип или пренасочват сърфиращите само защото те — или издателят на кредитната им карта — ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре