Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Отказвате пътуване или почивка в чужбина? Вижте какви са правата ви

18.09.2015

Във връзка с усложнената ситуация по границите на Унгария и Хърватия, Европейският потребителски център към Комисията за защита на потребителите напомня какви права имат хората, решили да пътуват или почиват зад граница.

 

Във връзка с усложнената ситуация по границите на Унгария и Хърватия, Европейският потребителски център към Комисията за защита на потребителите напомня какви права имат хората, решили да пътуват или почиват зад граница.

Когато човек сам е планувал почивката си и сам е резервирал хотел, то отмяната на тази резервация е възможна само съгласно конкретните условия на договора, както и според Общите условия, които важат за клиентите на хотела.

В случай, че тръгвате с автобус, трябва внимателно да проверите какви са общите условия за ползване на превозвача, за да сте сигурни в какъв срок може да се откажете без да плащате неустойка или поне тя да бъде в минимален размер.

Ако вече сте на път, то превозвачът е длъжен да се грижи за вас и при положение, че възникне проблем, трябва да ви осигури нов маршрут, храна и напитки (ако се наложи изчакване), а при по-дълго забавяне – безплатно настаняване в хотел до 2 нощувки. За парично обезщетение обаче няма как да претендирате, защото закъснения, породени от подобни извънредни обстоятелства, са извън контрола на автобусната компания.

В случай на проблем потребителят трябва да се свърже директно с търговеца и ако не е доволен от отговора, може да се обърне към Европейския потребителски център – България. ЕПЦ може да помогне ако хотелът или организаторът на пътуването са регистрирани в друга държава от ЕС. Когато  тези фирми са регистрирани в България, потребителят може да се обърне към Комисията за защита на потребителите.

Точна информация за преминаването през границите на Унгария и Хърватия и затрудненията, които може да се изпитат, се публикува на сайта на Министерство на външните работи.

При спешни случаи може да се обадите и на телефон 112.

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Еко лагер учи младежи на европейски ценности и старинни фототехники

  Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов присъства на представянето на фотографии и мини-уеб сайтове, създадени от ученици по време на обучителен еко лагер. Мероприятието беше организирано съвместно от Центъра за развитие на човешките ресурси, Информационен център „Европа Директно” ...

 • Пресконференция

  Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов ще се включи в пресконференцията на Комисията за защита на потребителите, която ще се проведе на 31 август, четвъртък. Събитието започва в 11 ч и ще се състои в пресклуба на БТА в София.

 • Мога ли да отменя почивката си в Барселона?

  Вижте какви са нашите съвети, ако имате планирано пътуване в района на Барселона, Испания, след терористичната атака там на 17 август.

 • Изтеглят от пазара опасни калъфи за iPhone

  Производителят MixBin Electronics предприема доброволни мерки по изтегляне от пазара на калъфи за iPhone от марката Victoria's Secret поради риск от нараняване. Информацията за кампанията постъпи в Комисията за защита на потребителите по системата за обмен на нотификации за опасни стоки на територията на ...

 • Какво трябва да знаем, ако ни загубят куфара на летището?

  От началото на годината през летище София са преминали над 3,7 млн пътници, което е рекордe​н ръст с 42% спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на аерогарата в столицата. Само през юли обслужените пътници там са били над 611 000. Във време, когато въздушният транспорт се ползва все повече и от много ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [43]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре