Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Алтернативно решаване на спорове между потребители и търговци

12.04.2016

Как работи онлайн платформата за решаване на потребителски спорове и какви са правилата за действие на помирителните комисии, които функционират към КЗП. Това бяха основните теми на семинара "Алтернативно решаване на спорове", организиран от Европейския потребителски център България и Комисията за защита на потребителите​.
Прикачени документи

В семинара се включиха представители на Министерството на икономиката, експерти от регулаторните комисии и от търговските асоциации, чиито членове участват в помирителните комисии. 

Надеждата, че тези комисии ще работят ефективно за разрешаване на потребителски спорове, изразиха председателят на КЗП Димитър Маргаритов и членовете на комисията Константин Райков и Константин Арабаджиев. Нормативната уредба и изискванията за работа на общите и секторните помирителни комисии представиха Христо Трендафилов, главен юристконсулт в КЗП, и Ерджан Ахмед, юристконсулт в комисията. Тези комисии работят от началото на годината в най-важните икономически ресори – енергетика, ВиК, електронни съобщения, транспортни и финансови услуги.

Елеонора Христофорова, член на комисията по платежни спорове, която съществува вече 10 г., сподели опита на комисията и даде практични съвети към своите колеги. Първите подготвителни стъпки и документите, които са разработили за разрешаване на спорове в комисията по финансови услуги представи Тихомир Тимнев, зам.-председател на комисията. 

На сайта си всеки онлайн търговец е задължен да има връзка към онлайн платформата за решаване на потребителски спорове, иначе рискува да бъде глобен. Това уточниха съветниците в ЕПЦ Ива Боцева и Николай Илчев, които представиха функциите на платформата. Контактна точка за България по този проект е Европейският потребителски център, а годишно през мрежата на Европейските потребителски центрове се подават над 100 000 жалби, подчерта Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България.

Елица Попхлебарова от асоциация "Активни потребители" обяви създаването на асоциация за алтертативно решаване на спорове, която също ще се бори за защита правата на хората.

 

На снимката - ръководството на КЗП Константин Райков, Димитър Маргаритов и Константин Арабаджиев и Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България (от ляво на дясно)

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Еко лагер учи младежи на европейски ценности и старинни фототехники

  Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов присъства на представянето на фотографии и мини-уеб сайтове, създадени от ученици по време на обучителен еко лагер. Мероприятието беше организирано съвместно от Центъра за развитие на човешките ресурси, Информационен център „Европа Директно” ...

 • Пресконференция

  Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов ще се включи в пресконференцията на Комисията за защита на потребителите, която ще се проведе на 31 август, четвъртък. Събитието започва в 11 ч и ще се състои в пресклуба на БТА в София.

 • Мога ли да отменя почивката си в Барселона?

  Вижте какви са нашите съвети, ако имате планирано пътуване в района на Барселона, Испания, след терористичната атака там на 17 август.

 • Изтеглят от пазара опасни калъфи за iPhone

  Производителят MixBin Electronics предприема доброволни мерки по изтегляне от пазара на калъфи за iPhone от марката Victoria's Secret поради риск от нараняване. Информацията за кампанията постъпи в Комисията за защита на потребителите по системата за обмен на нотификации за опасни стоки на територията на ...

 • Какво трябва да знаем, ако ни загубят куфара на летището?

  От началото на годината през летище София са преминали над 3,7 млн пътници, което е рекордe​н ръст с 42% спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на аерогарата в столицата. Само през юли обслужените пътници там са били над 611 000. Във време, когато въздушният транспорт се ползва все повече и от много ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [43]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре