Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

10 стъпки към щастливия таймшеър*

20.07.2016

Мрежата от Европейски потребителски центрове (ECC-Net) редовно получава сигнали от потребители, които са били хванати в капана на дългосрочен договор за ваканционни имоти, от които всъщност нямат нужда. Става дума за т.нар. таймшеър (или таймшеринг) – купуване на право на ползване на апартамент или къща за почивка за определен брой дни в годината, като разходите за имота се поделят между всички собственици. Могат да се сключват договори за дълъг период, включително и за 50 години, в замяна на това да се пестят пари за почивка. Подобни сделки стават все по-популярни и в България, но все пак е добре да имате предвид и нашите съвети, за да не попаднете на нелоялни търговци.

1. Помислете си сериозно преди да си купите таймшеър, да станете член на „клуб за почивка” или нещо от този род.

2. Бъдете внимателни към оферта за „безплатна ваканция”, печалба от лотария или покана за парти. Такова нещо като безплатен обяд няма.

3. Колкото по-агресивно е дадено търговско представяне, толкова по-подозрителни трябва да бъдете. Все пак вълците идват при вас облечени в овчи кожи.

4. Никога не плащайте нещо по време на презентация. Ама наистина никога.

5. Изисквайте договор на вашия език – това е ваше право. Реномираните компании ще ви го предоставят без колебание.

6. Проверете сумата. Вижте за скрити „екстри” като застраховки или разходи за поддръжка. Отбележете си всичко допълнително, което ще трябва да се плаща за срока на договора.

7. Преди да се подпишете където и да е, проверете сайта на компанията и какво е мнението на другите хора, споделено на други страници за нея.

8. Пазете се от договори, които предлагат настаняване и отдих за една година или по-малко.

9. Никога не плащайте веднага, след като подпишете договора си. Имате 14 дни, за да си промените решението. Даже няма нужда да изтъквате причина. Просто се отказвате.

10.  Тези съвети са твърде закъснели? Не се отчайвайте. Ако търговецът не се отнася справедливо към вас, все още има шанс да излезете от сделката.  Попитайте в Европейския потребителски център как да го направите.

* купуване на право за ползване на апартамент или къща за почивка за определен брой дни в годината, като разходите за имота се поделят между всички собственици.

Снимка: www.gratisography.com

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Еко лагер учи младежи на европейски ценности и старинни фототехники

  Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов присъства на представянето на фотографии и мини-уеб сайтове, създадени от ученици по време на обучителен еко лагер. Мероприятието беше организирано съвместно от Центъра за развитие на човешките ресурси, Информационен център „Европа Директно” ...

 • Пресконференция

  Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов ще се включи в пресконференцията на Комисията за защита на потребителите, която ще се проведе на 31 август, четвъртък. Събитието започва в 11 ч и ще се състои в пресклуба на БТА в София.

 • Мога ли да отменя почивката си в Барселона?

  Вижте какви са нашите съвети, ако имате планирано пътуване в района на Барселона, Испания, след терористичната атака там на 17 август.

 • Изтеглят от пазара опасни калъфи за iPhone

  Производителят MixBin Electronics предприема доброволни мерки по изтегляне от пазара на калъфи за iPhone от марката Victoria's Secret поради риск от нараняване. Информацията за кампанията постъпи в Комисията за защита на потребителите по системата за обмен на нотификации за опасни стоки на територията на ...

 • Какво трябва да знаем, ако ни загубят куфара на летището?

  От началото на годината през летище София са преминали над 3,7 млн пътници, което е рекордe​н ръст с 42% спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на аерогарата в столицата. Само през юли обслужените пътници там са били над 611 000. Във време, когато въздушният транспорт се ползва все повече и от много ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [43]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре