Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

10 стъпки към щастливия таймшеър*

20.07.2016

Мрежата от Европейски потребителски центрове (ECC-Net) редовно получава сигнали от потребители, които са били хванати в капана на дългосрочен договор за ваканционни имоти, от които всъщност нямат нужда. Става дума за т.нар. таймшеър (или таймшеринг) – купуване на право на ползване на апартамент или къща за почивка за определен брой дни в годината, като разходите за имота се поделят между всички собственици. Могат да се сключват договори за дълъг период, включително и за 50 години, в замяна на това да се пестят пари за почивка. Подобни сделки стават все по-популярни и в България, но все пак е добре да имате предвид и нашите съвети, за да не попаднете на нелоялни търговци.

1. Помислете си сериозно преди да си купите таймшеър, да станете член на „клуб за почивка” или нещо от този род.

2. Бъдете внимателни към оферта за „безплатна ваканция”, печалба от лотария или покана за парти. Такова нещо като безплатен обяд няма.

3. Колкото по-агресивно е дадено търговско представяне, толкова по-подозрителни трябва да бъдете. Все пак вълците идват при вас облечени в овчи кожи.

4. Никога не плащайте нещо по време на презентация. Ама наистина никога.

5. Изисквайте договор на вашия език – това е ваше право. Реномираните компании ще ви го предоставят без колебание.

6. Проверете сумата. Вижте за скрити „екстри” като застраховки или разходи за поддръжка. Отбележете си всичко допълнително, което ще трябва да се плаща за срока на договора.

7. Преди да се подпишете където и да е, проверете сайта на компанията и какво е мнението на другите хора, споделено на други страници за нея.

8. Пазете се от договори, които предлагат настаняване и отдих за една година или по-малко.

9. Никога не плащайте веднага, след като подпишете договора си. Имате 14 дни, за да си промените решението. Даже няма нужда да изтъквате причина. Просто се отказвате.

10.  Тези съвети са твърде закъснели? Не се отчайвайте. Ако търговецът не се отнася справедливо към вас, все още има шанс да излезете от сделката.  Попитайте в Европейския потребителски център как да го направите.

* купуване на право за ползване на апартамент или къща за почивка за определен брой дни в годината, като разходите за имота се поделят между всички собственици.

Снимка: www.gratisography.com

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • 10 съвета как да избегнете неприятните изненади при резервиране на почивка онлайн

  Лятната ваканция все повече наближава. По този повод мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net представя доклад „Резервацията на почивка онлайн: остава ли първоначалната цена и на финала?“. Все повече потребители използват интернет, за да организират своята почивка – резервацията може да стане само с ...

 • Абонаментът за онлайн услуги ще важи и в чужбина

  Гражданите на ЕС, които посещават друга страна в Общността, често губят достъпа си до онлайн съдържание като филми, телевизионни сериали, музика, игри или спортни събития, за които са платили абонамент в родната си страна.

 • Без роуминг след 15 юни. Въпроси и отговори

  След 15 юни 2017 г. отпадат таксите за роуминг. Когато използвате вашия мобилен телефон в други страни от ЕС, ще заплащате по същата тарифа като националната. Всеки съществуващ или нов договор, който включва роуминг услуги, ще се превърне в договор за "роуминг като у дома".

 • Как да се спасим от абонаментни капани?

  3,5 милиона европейци са попаднали в нежелани капани за абонамент на различни стоки и услуги през последните три години. Това показва проучване, проведено в Швеция, Норвегия, Финландия, Холандия, Белгия и Австрия. Именно в тези страни колегите от местните Европейски потребителски центрове получават и най-много ...

 • ЕПЦ съветва: Копирайте касовите си бележки и ги пазете 2 години

  Всяка стока, която се купува в рамките на Европейския съюз, има 2 години законова гаранция. Търговецът обаче може да предостави и допълнителна гаранция, която не отменя законовата и може да предоставя само по-изгодни условия от нея. Винаги копирайте касовата си бележка, когато купувате стока, защото с времето тя ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [38]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре