Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

10 стъпки към щастливия таймшеър*

20.07.2016

Мрежата от Европейски потребителски центрове (ECC-Net) редовно получава сигнали от потребители, които са били хванати в капана на дългосрочен договор за ваканционни имоти, от които всъщност нямат нужда. Става дума за т.нар. таймшеър (или таймшеринг) – купуване на право на ползване на апартамент или къща за почивка за определен брой дни в годината, като разходите за имота се поделят между всички собственици. Могат да се сключват договори за дълъг период, включително и за 50 години, в замяна на това да се пестят пари за почивка. Подобни сделки стават все по-популярни и в България, но все пак е добре да имате предвид и нашите съвети, за да не попаднете на нелоялни търговци.

1. Помислете си сериозно преди да си купите таймшеър, да станете член на „клуб за почивка” или нещо от този род.

2. Бъдете внимателни към оферта за „безплатна ваканция”, печалба от лотария или покана за парти. Такова нещо като безплатен обяд няма.

3. Колкото по-агресивно е дадено търговско представяне, толкова по-подозрителни трябва да бъдете. Все пак вълците идват при вас облечени в овчи кожи.

4. Никога не плащайте нещо по време на презентация. Ама наистина никога.

5. Изисквайте договор на вашия език – това е ваше право. Реномираните компании ще ви го предоставят без колебание.

6. Проверете сумата. Вижте за скрити „екстри” като застраховки или разходи за поддръжка. Отбележете си всичко допълнително, което ще трябва да се плаща за срока на договора.

7. Преди да се подпишете където и да е, проверете сайта на компанията и какво е мнението на другите хора, споделено на други страници за нея.

8. Пазете се от договори, които предлагат настаняване и отдих за една година или по-малко.

9. Никога не плащайте веднага, след като подпишете договора си. Имате 14 дни, за да си промените решението. Даже няма нужда да изтъквате причина. Просто се отказвате.

10.  Тези съвети са твърде закъснели? Не се отчайвайте. Ако търговецът не се отнася справедливо към вас, все още има шанс да излезете от сделката.  Попитайте в Европейския потребителски център как да го направите.

* купуване на право за ползване на апартамент или къща за почивка за определен брой дни в годината, като разходите за имота се поделят между всички собственици.

Снимка: www.gratisography.com

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

 • Нови правила на ЕС позволяват да пазаруваме онлайн без граници

  От 3 декември 2018 г. влиза в сила нов европейски регламент, с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Повече няма да се срещат уебсайтове, които не допускат достъп на географски принцип или пренасочват сърфиращите само защото те — или издателят на кредитната им карта — ...

 • Съвети в навечерието на Черния петък

  Най-важното в навечерието на кампанията Черен петък: Потребителите внимателно да четат договорите, които подписват, както и общите условия на продавача.

 • Алтернативно решаване на спорове по време на търговски намаления

  Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов представи онлайн платформата за алтернативно решаване на спорове на конференция на тема „Празничните намаления - предизвикателства пред малките и средни предприятия“. Събитието беше организирано от Комисията за защита на потребителите.

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [61]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре