Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

10 стъпки към щастливия таймшеър*

20.07.2016

Мрежата от Европейски потребителски центрове (ECC-Net) редовно получава сигнали от потребители, които са били хванати в капана на дългосрочен договор за ваканционни имоти, от които всъщност нямат нужда. Става дума за т.нар. таймшеър (или таймшеринг) – купуване на право на ползване на апартамент или къща за почивка за определен брой дни в годината, като разходите за имота се поделят между всички собственици. Могат да се сключват договори за дълъг период, включително и за 50 години, в замяна на това да се пестят пари за почивка. Подобни сделки стават все по-популярни и в България, но все пак е добре да имате предвид и нашите съвети, за да не попаднете на нелоялни търговци.

1. Помислете си сериозно преди да си купите таймшеър, да станете член на „клуб за почивка” или нещо от този род.

2. Бъдете внимателни към оферта за „безплатна ваканция”, печалба от лотария или покана за парти. Такова нещо като безплатен обяд няма.

3. Колкото по-агресивно е дадено търговско представяне, толкова по-подозрителни трябва да бъдете. Все пак вълците идват при вас облечени в овчи кожи.

4. Никога не плащайте нещо по време на презентация. Ама наистина никога.

5. Изисквайте договор на вашия език – това е ваше право. Реномираните компании ще ви го предоставят без колебание.

6. Проверете сумата. Вижте за скрити „екстри” като застраховки или разходи за поддръжка. Отбележете си всичко допълнително, което ще трябва да се плаща за срока на договора.

7. Преди да се подпишете където и да е, проверете сайта на компанията и какво е мнението на другите хора, споделено на други страници за нея.

8. Пазете се от договори, които предлагат настаняване и отдих за една година или по-малко.

9. Никога не плащайте веднага, след като подпишете договора си. Имате 14 дни, за да си промените решението. Даже няма нужда да изтъквате причина. Просто се отказвате.

10.  Тези съвети са твърде закъснели? Не се отчайвайте. Ако търговецът не се отнася справедливо към вас, все още има шанс да излезете от сделката.  Попитайте в Европейския потребителски център как да го направите.

* купуване на право за ползване на апартамент или къща за почивка за определен брой дни в годината, като разходите за имота се поделят между всички собственици.

Снимка: www.gratisography.com

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Нови правила в защита на потребителите

  Европейският парламент и Съветът постигнаха политическо съгласие по предложението на Европейската комисия за подобряване на механизма за сътрудничество в целия ЕС за защита на потребителите. Тези нови правила ще въведат механизъм за бързо и по-ефективно трансгранично сътрудничество между националните ...

 • КЗП с препоръки за покупката на скейтборд и кънки

  От Комисията за защита на потребителите представиха важни препоръки към родителите, които ще избират и купуват скейтборд или кънки за децата си това лято.

 • ЕП с препоръки за онлайн платформите

  Режимът на отговорност на онлайн платформите трябва да бъде допълнително разяснен, тъй като е основен стълб на цифровата икономика на ЕС. Важно да се предприемат действия срещу разпространяването на фалшиви новини. Онлайн платформите трябва да водят борба с незаконните стоки, незаконното съдържание и нелоялните ...

 • Дрехи и спортни стоки: най-популярните онлайн покупки в ЕС

  Шест от всеки десет души, които пазаруват по интернет, са си поръчали дрехи и/или спортни стоки през 2016 г., което поставя тази категория на първо място при онлайн покупките в Европейския съюз. Другите най-често поръчвани онлайн стоки и услуги са пътуванията и резервациите за ваканции и почивки, както и ...

 • Европейският парламент предлага 5 години гаранция за големи домакински електроуреди

  За всички стоки, които се продават в ЕС, да се предоставят ръководства за поддръжка и ремонт на потребителите, да се предлагат отделни резервни части вместо цялостна конструкция, а търговците да бъдат задължени да ги предоставят на разумна цена и в рамките на минимален срок. Това са част от мерките, които са ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [40]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре