Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

ЕПЦ помага при закъснели полети

30.08.2016

Основната част от жалбите, които постъпват в Европейския потребителски център България са по повод проблеми, свързани с транспорта като забавени и отменени полети. Това обяви директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов по време на пресконференция съвместно с Комисията за защита на потребителите (КЗП). На нея бяха представени резултатите от извършените проверки и дейността през летния сезон. Европейският потребителски център разглежда жалби и сигнали срещу търговци, регистрирани в други европейски държави. Той е проект на КЗП.

За първа година сезонните приемни по Черноморието се проведоха съвместно между КЗП и ЕПЦ. Разкрити бяха и еднодневни "Гишета на пътника” на летищата и автогарите във Варна и Бургас с цел повишаване на информираността на потребителите за техните права при пътуване. 

От началото на годината в ЕПЦ са получени 866 жалби и запитвания, което е с около 15% повече в сравнение със същия период през миналата година.

Арсенов даде пример за успешната намеса на мрежата от ЕПЦ в полза на потребителите. В първия случай потребител резервира стая в хотел в Чехия и заплаща исканата сума. Часове по-късно получава имейл от хотела, че няма къде да го настанят, но без да си получи парите обратно. Това се случва едва след намесата на ЕПЦ. Благодарение на усилията на ЕПЦ семейство е компенсирано с 1250 евро за забавяне на полет от Кипър до България с повече от 4 часа, като са му изплатени и разходи от 70 евро за консумираните на летището храни и напитки. Авиокомпанията обяснила закъснението със стачка, каквато обаче в този момент нямало.

"Трети пореден период наблюдаваме тенденция за намаляване на общия брой нарушения, включително в сферата на туризма. Ако в предишни периоди в десет и повече процента от случаите нашите проверки констатираха несъответствия, то сега се наблюдава снижаване на този процент. Надявам се, че това е резултат както на активния контрол, така и на превантивната дейност, която осъществяваме.” Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

КЗП ще проведе акция в търговската мрежа и онлайн магазините, където се продават гуми за автомобили и фарове за мъгла. Целта е навременно диагностициране на този пазар и отстраняване на евентуалните нарушения още преди да е настъпил периодът на активното търсене на тези продукти, обяви Константин Арабаджиев, член на КЗП.

На фокус от КЗП ще бъдат поставени и финансовите услуги от разстояние. „Основен акцент в проверките ще бъдат наличието на пълна и вярна преддоговорна информация, включително и правото на потребителя да се откаже от договора в 14-дневен срок след сключването му, без да дължи обезщетения и неустойки. Проверките ще включват и предоставянето на ипотечни кредити на потребители, тъй като вече е факт нов специален закон, който урежда тази материя”, съобщи Константин Райков, член на КЗП.

Повече информация може да видите в категорията "прессъобщения" тук.
На снимката - от ляво на дясно - Константин Райков, Димитър Маргаритов, Константин Арабаджиев и Игнат Арсенов

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Договорено: Без бариери при онлайн пазаруване от други страни в ЕС

  Европейският парламент, Съветът и Комисията постигнаха политическо споразумение за прекратяване на необоснованото блокиране на географски принцип за потребителите, желаещи да купуват стоки или услуги онлайн в рамките на ЕС. Новите правила ще дадат тласък на електронната търговия в полза на потребителите и ...

 • Черният петък иде. Какво трябва да знаят потребителите?

  Тази година Черният петък ще се проведе на 24 ноември. Някои търговци предлагат и стоки с намаление на Кибер понеделник. Други удължават срока, като го превръщат в цяла поредица дни с промоции. Като се има предвид, че българските потребители все повече пазаруват по време на подобни акции, от ЕПЦ България решихме ...

 • ЕП одобри нови правила за по-голяма защита срещу онлайн измамници

  Правилата в целия ЕС за по-добра защита на потребителите от измами и по-бързо откриване и спиране на нелоялни търговци бяха одобрени от евродепутатите тази седмица. Националните правоприлагащи органи ще имат повече правомощия за откриване и спиране на онлайн нарушения на законите на защита на потребителите. Те ще ...

 • Зимните гуми в Европа

  От 15 ноември шофьорите в България са задължени да карат със зимни гуми. Допустимо е да се шофира и с летни гуми, но тогава грайферът следва да бъде минимум 4 мм. Освен у нас подобно задължение има още в няколко държави от ЕС - Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия. Важно е да се знае, че ...

 • 2,7 милиарда евро за програма Еразъм + през 2018

  Европейската комисия публикува своята Покана за подаване на проектни предложения по Програма "Еразъм+" за 2018 г. - програмата на Европейския съюз за мобилност и сътрудничество в областта на образованието, обучението, младежта и спорта.

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [46]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре