Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

От къде идват най-много фалшиви стоки?

07.10.2016

През 2015 г. митническите органи в Европейския съюз са задържали с около 5 млн. фалшифицирани стоки повече, отколкото през предходната година, показват данните на Европейската комисия. Това означава, че броят на задържаните стоки е нараснал с 15% спрямо 2014 г.

На външните граници на ЕС са били задържани повече от 40 млн. продукта, за които има съмнения, че нарушават права върху интелектуална собственост, като общата им стойност е близо 650 млн. евро.
Цигарите остават най-голямата група задържани стоки (27%), а някои стоки за всекидневна употреба, които могат да застрашат здравето и безопасността на потребителите, като храни и напитки, тоалетни принадлежности, лекарства, играчки и домакински електроуреди, заедно представляват 25,8% от задържаните стоки. Китай отново е бил основната страна на произход на фалшифицирани стоки (41%), следван от Черна гора, Хонконг, Малайзия и Бенин.

Бенин е бил страна на произход на голяма част от храните, Мексико — основен източник на фалшифицирани алкохолни напитки, а Мароко — на други напитки. Малайзия заема първо място при тоалетните принадлежности, Турция — при облеклата, а Хонконг е начело при фалшифицираните мобилни телефони и аксесоари за тях, картите с памет, компютърното оборудване, CD и DVD и запалките. От Черна гора са дошли най-много фалшифицирани цигари, а от Индия — лекарства. В 91 % от случаите на задържане стоките или са били унищожени, или е започнало съдебно дело, за да бъде определено нарушението в сътрудничество с носителя на правата на марката, спрямо която е извършено въпросното нарушение. 


Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Еко лагер учи младежи на европейски ценности и старинни фототехники

  Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов присъства на представянето на фотографии и мини-уеб сайтове, създадени от ученици по време на обучителен еко лагер. Мероприятието беше организирано съвместно от Центъра за развитие на човешките ресурси, Информационен център „Европа Директно” ...

 • Пресконференция

  Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов ще се включи в пресконференцията на Комисията за защита на потребителите, която ще се проведе на 31 август, четвъртък. Събитието започва в 11 ч и ще се състои в пресклуба на БТА в София.

 • Мога ли да отменя почивката си в Барселона?

  Вижте какви са нашите съвети, ако имате планирано пътуване в района на Барселона, Испания, след терористичната атака там на 17 август.

 • Изтеглят от пазара опасни калъфи за iPhone

  Производителят MixBin Electronics предприема доброволни мерки по изтегляне от пазара на калъфи за iPhone от марката Victoria's Secret поради риск от нараняване. Информацията за кампанията постъпи в Комисията за защита на потребителите по системата за обмен на нотификации за опасни стоки на територията на ...

 • Какво трябва да знаем, ако ни загубят куфара на летището?

  От началото на годината през летище София са преминали над 3,7 млн пътници, което е рекордe​н ръст с 42% спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на аерогарата в столицата. Само през юли обслужените пътници там са били над 611 000. Във време, когато въздушният транспорт се ползва все повече и от много ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [43]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре