Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

От къде идват най-много фалшиви стоки?

07.10.2016

През 2015 г. митническите органи в Европейския съюз са задържали с около 5 млн. фалшифицирани стоки повече, отколкото през предходната година, показват данните на Европейската комисия. Това означава, че броят на задържаните стоки е нараснал с 15% спрямо 2014 г.

На външните граници на ЕС са били задържани повече от 40 млн. продукта, за които има съмнения, че нарушават права върху интелектуална собственост, като общата им стойност е близо 650 млн. евро.
Цигарите остават най-голямата група задържани стоки (27%), а някои стоки за всекидневна употреба, които могат да застрашат здравето и безопасността на потребителите, като храни и напитки, тоалетни принадлежности, лекарства, играчки и домакински електроуреди, заедно представляват 25,8% от задържаните стоки. Китай отново е бил основната страна на произход на фалшифицирани стоки (41%), следван от Черна гора, Хонконг, Малайзия и Бенин.

Бенин е бил страна на произход на голяма част от храните, Мексико — основен източник на фалшифицирани алкохолни напитки, а Мароко — на други напитки. Малайзия заема първо място при тоалетните принадлежности, Турция — при облеклата, а Хонконг е начело при фалшифицираните мобилни телефони и аксесоари за тях, картите с памет, компютърното оборудване, CD и DVD и запалките. От Черна гора са дошли най-много фалшифицирани цигари, а от Индия — лекарства. В 91 % от случаите на задържане стоките или са били унищожени, или е започнало съдебно дело, за да бъде определено нарушението в сътрудничество с носителя на правата на марката, спрямо която е извършено въпросното нарушение. 


Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

 • Какви са новите правила за онлайн търговия

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите организираха съвместно обучение на онлайн търговци на тема "Новите правила за онлайн търговия".

 • Нови правила на ЕС позволяват да пазаруваме онлайн без граници

  От 3 декември 2018 г. влиза в сила нов европейски регламент, с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Повече няма да се срещат уебсайтове, които не допускат достъп на географски принцип или пренасочват сърфиращите само защото те — или издателят на кредитната им карта — ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре