Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

От къде идват най-много фалшиви стоки?

07.10.2016

През 2015 г. митническите органи в Европейския съюз са задържали с около 5 млн. фалшифицирани стоки повече, отколкото през предходната година, показват данните на Европейската комисия. Това означава, че броят на задържаните стоки е нараснал с 15% спрямо 2014 г.

На външните граници на ЕС са били задържани повече от 40 млн. продукта, за които има съмнения, че нарушават права върху интелектуална собственост, като общата им стойност е близо 650 млн. евро.
Цигарите остават най-голямата група задържани стоки (27%), а някои стоки за всекидневна употреба, които могат да застрашат здравето и безопасността на потребителите, като храни и напитки, тоалетни принадлежности, лекарства, играчки и домакински електроуреди, заедно представляват 25,8% от задържаните стоки. Китай отново е бил основната страна на произход на фалшифицирани стоки (41%), следван от Черна гора, Хонконг, Малайзия и Бенин.

Бенин е бил страна на произход на голяма част от храните, Мексико — основен източник на фалшифицирани алкохолни напитки, а Мароко — на други напитки. Малайзия заема първо място при тоалетните принадлежности, Турция — при облеклата, а Хонконг е начело при фалшифицираните мобилни телефони и аксесоари за тях, картите с памет, компютърното оборудване, CD и DVD и запалките. От Черна гора са дошли най-много фалшифицирани цигари, а от Индия — лекарства. В 91 % от случаите на задържане стоките или са били унищожени, или е започнало съдебно дело, за да бъде определено нарушението в сътрудничество с носителя на правата на марката, спрямо която е извършено въпросното нарушение. 


Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • 10 съвета как да избегнете неприятните изненади при резервиране на почивка онлайн

  Лятната ваканция все повече наближава. По този повод мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net представя доклад „Резервацията на почивка онлайн: остава ли първоначалната цена и на финала?“. Все повече потребители използват интернет, за да организират своята почивка – резервацията може да стане само с ...

 • Абонаментът за онлайн услуги ще важи и в чужбина

  Гражданите на ЕС, които посещават друга страна в Общността, често губят достъпа си до онлайн съдържание като филми, телевизионни сериали, музика, игри или спортни събития, за които са платили абонамент в родната си страна.

 • Без роуминг след 15 юни. Въпроси и отговори

  След 15 юни 2017 г. отпадат таксите за роуминг. Когато използвате вашия мобилен телефон в други страни от ЕС, ще заплащате по същата тарифа като националната. Всеки съществуващ или нов договор, който включва роуминг услуги, ще се превърне в договор за "роуминг като у дома".

 • Как да се спасим от абонаментни капани?

  3,5 милиона европейци са попаднали в нежелани капани за абонамент на различни стоки и услуги през последните три години. Това показва проучване, проведено в Швеция, Норвегия, Финландия, Холандия, Белгия и Австрия. Именно в тези страни колегите от местните Европейски потребителски центрове получават и най-много ...

 • ЕПЦ съветва: Копирайте касовите си бележки и ги пазете 2 години

  Всяка стока, която се купува в рамките на Европейския съюз, има 2 години законова гаранция. Търговецът обаче може да предостави и допълнителна гаранция, която не отменя законовата и може да предоставя само по-изгодни условия от нея. Винаги копирайте касовата си бележка, когато купувате стока, защото с времето тя ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [38]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре