Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

24 000 потребители използваха новата европейска платформа през първата година

24.03.2017

Макар в ЕС да съществуват строги правила за защита на потребителите, на практика понякога за потребителите е трудно да получат правна защита, когато техните права са нарушени, особено в трансграничен контекст.

Когато потребителите са направили своята покупка онлайн, те следва също така да могат да решат онлайн свързаните с нея проблеми. Независимо дали става въпрос за продавач, отказващ да поправи дефектен лаптоп в рамките на гаранционния период, или за туристически агент, който не желае да възстанови разходите за провалена почивка, такива спорове могат да се разрешават по-бързо и по-евтино онлайн и извън съда, като се използва платформата за онлайн решаване на спорове (ОРС), въведена в действие от Комисията на 15 февруари 2016 г.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: „Въпреки че този нов инструмент е в ранна фаза на използване, вече можем да кажем, че платформата за онлайн решаване на спорове е добре приета от потребителите. Виждаме също така, че сам по себе си фактът, че потребителят използва платформата, често е достатъчен стимул за търговците да разрешат спора. Предоставяме на потребителите практически инструмент, който да им помогне да се възползват реално от своите права. От друга страна, търговците също могат да спечелят много от тази платформа и следва да я използват повече. По-специално за онлайн търговците е от съществено значение да изглеждат надеждни в очите на потенциалните потребители. Използването на този механизъм ще помогне на търговците да спечелят доверието на потребителите, като същевременно им предостави бърз и лесен начин за решаване на спорове.“

През първата година от съществуването на платформата бяха подадени над 24 000 жалби от потребители. Над една трета от жалбите се отнасяха до трансгранични покупки в рамките на ЕС. Повечето жалби бяха свързани с дрехи и обувки, самолетни билети и продукти на информационните и комуникационни технологии.

Примери

 • Потребител от Италия подаде жалба относно дефектен продукт, закупен от онлайн търговец в Белгия. Платформата изпрати жалбата до компетентния орган за решаване на спорове в Белгия. В резултат на това цената на продукта бе възстановена на италианския потребител.
 • Потребител от Люксембург подаде жалба във връзка с кола, която той е наел онлайн от търговец в Гърция. Платформата изпрати жалбата до компетентния орган за решаване на спорове в Гърция. Спорът бе разрешен по взаимно съгласие в рамките на 60 дни. Търговецът възстанови изцяло допълнителните разходи, понесени от потребителя.
 • Платформата често функционира и като средство за установяване на първи контакт между страните и много пъти се намира решение на двустранна основа, без да се отнася жалбата до орган за решаване на спорове. Например белгийски потребител се бил оплаквал безуспешно от месеци на белгийски търговец за дефектна сушилна машина. Когато търговецът получил жалбата чрез платформата, той се свързал с потребителя и му предложил да замени сушилната машина с нова. 

Следващи стъпки

Комисията ще подготви първи подробен доклад относно функционирането на платформата към края на 2017 г. Тя планира да осъществи и още дейности през 2017 г., за да включи повече търговци в платформата и за да я популяризира допълнително сред потребителите. Комисията също така ще подобри допълнително характеристиките за лесно използване на платформата и ще следи дали търговците спазват задължението си да публикуват на своя уебсайт линк към платформата.

Контекст

Платформата за онлайн решаване на спорове е достъпна на всеки от официалните езици на ЕС. Жалбите, подадени чрез нея, се препращат на признатите органи за алтернативно решаване на спорове, които спазват задължителните изисквания за качество, установени на равнището на ЕС. Досега на платформата са регистрирани 260 органа за алтернативно решаване на спорове (АРС).

Правната уредба на платформата за ОРС се съдържа в Регламента за ОРС за потребители, съгласно който Комисията има задължение да създаде и експлоатира платформата като многоезичен уеб-базиран ИТ инструмент. В регламента също така се предвижда държавите членки да определят звена за контакт, които да оказват съдействие на потребителите на платформата. Онлайн търговците са длъжни да поставят линк към платформата и да посочат електронните си адреси на своя уебсайт.

Регламентът се основава на Директивата за АРС за потребители, която гарантира, че всички потребители в ЕС могат да се обърнат към признати органи за алтернативно решаване на спорове, когато имат проблем с търговец във връзка с покупката на продукт или услуга в реално всички сектори на търговията на дребно, независимо къде (в собствената държава или зад граница) и как (онлайн или офлайн) е била направена покупката. Признатите органи за АРС трябва да спазват задължителни изисквания за качество. Държавите членки трябва да изготвят национални списъци на признатите органи за АРС и да изпратят тези списъци на Комисията. При определени условия търговците трябва да информират потребителите относно органа за АРС, с който те са свързани.

Понастоящем 27 държави членки са съобщили на Комисията, че са транспонирали напълно Директивата за АРС за потребители. 24 държави членки са изпратили своя национален списък с органи за АРС. 27 държави членки са определили своето национално звено за контакт за ОРС.

Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ще се присъединят към платформата през тази година.

Връзка към онлайн платформата виж тук
Повече инфомация как действа - тук
 


Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

 • Какви са новите правила за онлайн търговия

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите организираха съвместно обучение на онлайн търговци на тема "Новите правила за онлайн търговия".

 • Нови правила на ЕС позволяват да пазаруваме онлайн без граници

  От 3 декември 2018 г. влиза в сила нов европейски регламент, с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Повече няма да се срещат уебсайтове, които не допускат достъп на географски принцип или пренасочват сърфиращите само защото те — или издателят на кредитната им карта — ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре