Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

60 години Римски договори

24.03.2017

Преди 60 години, на 25 март 1957 г., с договорите, подписани в Рим, се е родила Европейската икономическа общност (ЕИО). Днес Европейският съюз е най-големият пазар в света с 508 млн. души, които се възползват от предимствата на различни потребителски права, а хора, стоки и услуги могат да се движат свободно през границите.

За да се засили доверието на потребителите в ЕС и да се гарантира, че всеки може да се възползва напълно от единния пазар, Европейските потребителски центрове (ЕПЦ) предоставят информация, безплатни консултации и съдействие при трансгранично пазаруване в ЕС, Норвегия и Исландия. В повечето случаи получаването на конкретна информация за техните права е достатъчно за потребителите, за  да разрешат даден спор, без да се налага намесата на ЕПЦ. Европейските потребителски центрове обаче влизат в пряк контакт с търговеца, когато това е необходимо. С помощта на ЕПЦ може да се преодолеят езиковите и културни бариери между двете страни, като се информират за потребителските права за съответния казус.

За да се постигне това, ЕПЦ предоставят професионални съвети за потребителите по трансгранични потребителски теми като например купуване на стоки и услуги в друга държава-членка, пътуване, туризъм в рамките на ЕС. Мрежата работи успешно и скорошно допитване за удовлетвореността на потребителите показва:

-        69% от потребителите са били доволни от услугите, които предлага мрежата от ЕПЦ.

-        75% от потребителите са намерили помощта за полезна за разбирането на техните права или за решаването на проблеми и спорове.

-        За 90% от потребителите  сайтът на ЕПЦ в тяхната страна е лесен за използване

Правни експерти във всички държави-членки на ЕС, Исландия и Норвегия споделят своя опит и знания. Тяхната обща цел е да направят европейската интеграция реалност - да направят всекидневието на потребителите по-лесно и да им осигурят подкрепа, когато нещо се обърка.

За ЕПЦ България:

-        Центърът в България е отворен на 4 февруари 2008 г. През тези години сме помогнали на над 7600 души да разберат своите права или да решат конкретни проблеми с чужди търговци.

-        Най-много от жалбите, които получаваме (около една трета), са свързани с проблеми с транспорта.

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

 • Нови правила на ЕС позволяват да пазаруваме онлайн без граници

  От 3 декември 2018 г. влиза в сила нов европейски регламент, с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Повече няма да се срещат уебсайтове, които не допускат достъп на географски принцип или пренасочват сърфиращите само защото те — или издателят на кредитната им карта — ...

 • Съвети в навечерието на Черния петък

  Най-важното в навечерието на кампанията Черен петък: Потребителите внимателно да четат договорите, които подписват, както и общите условия на продавача.

 • Алтернативно решаване на спорове по време на търговски намаления

  Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов представи онлайн платформата за алтернативно решаване на спорове на конференция на тема „Празничните намаления - предизвикателства пред малките и средни предприятия“. Събитието беше организирано от Комисията за защита на потребителите.

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [61]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре