Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

60 години Римски договори

24.03.2017

Преди 60 години, на 25 март 1957 г., с договорите, подписани в Рим, се е родила Европейската икономическа общност (ЕИО). Днес Европейският съюз е най-големият пазар в света с 508 млн. души, които се възползват от предимствата на различни потребителски права, а хора, стоки и услуги могат да се движат свободно през границите.

За да се засили доверието на потребителите в ЕС и да се гарантира, че всеки може да се възползва напълно от единния пазар, Европейските потребителски центрове (ЕПЦ) предоставят информация, безплатни консултации и съдействие при трансгранично пазаруване в ЕС, Норвегия и Исландия. В повечето случаи получаването на конкретна информация за техните права е достатъчно за потребителите, за  да разрешат даден спор, без да се налага намесата на ЕПЦ. Европейските потребителски центрове обаче влизат в пряк контакт с търговеца, когато това е необходимо. С помощта на ЕПЦ може да се преодолеят езиковите и културни бариери между двете страни, като се информират за потребителските права за съответния казус.

За да се постигне това, ЕПЦ предоставят професионални съвети за потребителите по трансгранични потребителски теми като например купуване на стоки и услуги в друга държава-членка, пътуване, туризъм в рамките на ЕС. Мрежата работи успешно и скорошно допитване за удовлетвореността на потребителите показва:

-        69% от потребителите са били доволни от услугите, които предлага мрежата от ЕПЦ.

-        75% от потребителите са намерили помощта за полезна за разбирането на техните права или за решаването на проблеми и спорове.

-        За 90% от потребителите  сайтът на ЕПЦ в тяхната страна е лесен за използване

Правни експерти във всички държави-членки на ЕС, Исландия и Норвегия споделят своя опит и знания. Тяхната обща цел е да направят европейската интеграция реалност - да направят всекидневието на потребителите по-лесно и да им осигурят подкрепа, когато нещо се обърка.

За ЕПЦ България:

-        Центърът в България е отворен на 4 февруари 2008 г. През тези години сме помогнали на над 7600 души да разберат своите права или да решат конкретни проблеми с чужди търговци.

-        Най-много от жалбите, които получаваме (около една трета), са свързани с проблеми с транспорта.

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • 10 съвета как да избегнете неприятните изненади при резервиране на почивка онлайн

  Лятната ваканция все повече наближава. По този повод мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net представя доклад „Резервацията на почивка онлайн: остава ли първоначалната цена и на финала?“. Все повече потребители използват интернет, за да организират своята почивка – резервацията може да стане само с ...

 • Абонаментът за онлайн услуги ще важи и в чужбина

  Гражданите на ЕС, които посещават друга страна в Общността, често губят достъпа си до онлайн съдържание като филми, телевизионни сериали, музика, игри или спортни събития, за които са платили абонамент в родната си страна.

 • Без роуминг след 15 юни. Въпроси и отговори

  След 15 юни 2017 г. отпадат таксите за роуминг. Когато използвате вашия мобилен телефон в други страни от ЕС, ще заплащате по същата тарифа като националната. Всеки съществуващ или нов договор, който включва роуминг услуги, ще се превърне в договор за "роуминг като у дома".

 • Как да се спасим от абонаментни капани?

  3,5 милиона европейци са попаднали в нежелани капани за абонамент на различни стоки и услуги през последните три години. Това показва проучване, проведено в Швеция, Норвегия, Финландия, Холандия, Белгия и Австрия. Именно в тези страни колегите от местните Европейски потребителски центрове получават и най-много ...

 • ЕПЦ съветва: Копирайте касовите си бележки и ги пазете 2 години

  Всяка стока, която се купува в рамките на Европейския съюз, има 2 години законова гаранция. Търговецът обаче може да предостави и допълнителна гаранция, която не отменя законовата и може да предоставя само по-изгодни условия от нея. Винаги копирайте касовата си бележка, когато купувате стока, защото с времето тя ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [38]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре