Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

60 години Римски договори

24.03.2017

Преди 60 години, на 25 март 1957 г., с договорите, подписани в Рим, се е родила Европейската икономическа общност (ЕИО). Днес Европейският съюз е най-големият пазар в света с 508 млн. души, които се възползват от предимствата на различни потребителски права, а хора, стоки и услуги могат да се движат свободно през границите.

За да се засили доверието на потребителите в ЕС и да се гарантира, че всеки може да се възползва напълно от единния пазар, Европейските потребителски центрове (ЕПЦ) предоставят информация, безплатни консултации и съдействие при трансгранично пазаруване в ЕС, Норвегия и Исландия. В повечето случаи получаването на конкретна информация за техните права е достатъчно за потребителите, за  да разрешат даден спор, без да се налага намесата на ЕПЦ. Европейските потребителски центрове обаче влизат в пряк контакт с търговеца, когато това е необходимо. С помощта на ЕПЦ може да се преодолеят езиковите и културни бариери между двете страни, като се информират за потребителските права за съответния казус.

За да се постигне това, ЕПЦ предоставят професионални съвети за потребителите по трансгранични потребителски теми като например купуване на стоки и услуги в друга държава-членка, пътуване, туризъм в рамките на ЕС. Мрежата работи успешно и скорошно допитване за удовлетвореността на потребителите показва:

-        69% от потребителите са били доволни от услугите, които предлага мрежата от ЕПЦ.

-        75% от потребителите са намерили помощта за полезна за разбирането на техните права или за решаването на проблеми и спорове.

-        За 90% от потребителите  сайтът на ЕПЦ в тяхната страна е лесен за използване

Правни експерти във всички държави-членки на ЕС, Исландия и Норвегия споделят своя опит и знания. Тяхната обща цел е да направят европейската интеграция реалност - да направят всекидневието на потребителите по-лесно и да им осигурят подкрепа, когато нещо се обърка.

За ЕПЦ България:

-        Центърът в България е отворен на 4 февруари 2008 г. През тези години сме помогнали на над 7600 души да разберат своите права или да решат конкретни проблеми с чужди търговци.

-        Най-много от жалбите, които получаваме (около една трета), са свързани с проблеми с транспорта.

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Еко лагер учи младежи на европейски ценности и старинни фототехники

  Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов присъства на представянето на фотографии и мини-уеб сайтове, създадени от ученици по време на обучителен еко лагер. Мероприятието беше организирано съвместно от Центъра за развитие на човешките ресурси, Информационен център „Европа Директно” ...

 • Пресконференция

  Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов ще се включи в пресконференцията на Комисията за защита на потребителите, която ще се проведе на 31 август, четвъртък. Събитието започва в 11 ч и ще се състои в пресклуба на БТА в София.

 • Мога ли да отменя почивката си в Барселона?

  Вижте какви са нашите съвети, ако имате планирано пътуване в района на Барселона, Испания, след терористичната атака там на 17 август.

 • Изтеглят от пазара опасни калъфи за iPhone

  Производителят MixBin Electronics предприема доброволни мерки по изтегляне от пазара на калъфи за iPhone от марката Victoria's Secret поради риск от нараняване. Информацията за кампанията постъпи в Комисията за защита на потребителите по системата за обмен на нотификации за опасни стоки на територията на ...

 • Какво трябва да знаем, ако ни загубят куфара на летището?

  От началото на годината през летище София са преминали над 3,7 млн пътници, което е рекордe​н ръст с 42% спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на аерогарата в столицата. Само през юли обслужените пътници там са били над 611 000. Във време, когато въздушният транспорт се ползва все повече и от много ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [43]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре