Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

60 години Римски договори

24.03.2017

Преди 60 години, на 25 март 1957 г., с договорите, подписани в Рим, се е родила Европейската икономическа общност (ЕИО). Днес Европейският съюз е най-големият пазар в света с 508 млн. души, които се възползват от предимствата на различни потребителски права, а хора, стоки и услуги могат да се движат свободно през границите.

За да се засили доверието на потребителите в ЕС и да се гарантира, че всеки може да се възползва напълно от единния пазар, Европейските потребителски центрове (ЕПЦ) предоставят информация, безплатни консултации и съдействие при трансгранично пазаруване в ЕС, Норвегия и Исландия. В повечето случаи получаването на конкретна информация за техните права е достатъчно за потребителите, за  да разрешат даден спор, без да се налага намесата на ЕПЦ. Европейските потребителски центрове обаче влизат в пряк контакт с търговеца, когато това е необходимо. С помощта на ЕПЦ може да се преодолеят езиковите и културни бариери между двете страни, като се информират за потребителските права за съответния казус.

За да се постигне това, ЕПЦ предоставят професионални съвети за потребителите по трансгранични потребителски теми като например купуване на стоки и услуги в друга държава-членка, пътуване, туризъм в рамките на ЕС. Мрежата работи успешно и скорошно допитване за удовлетвореността на потребителите показва:

-        69% от потребителите са били доволни от услугите, които предлага мрежата от ЕПЦ.

-        75% от потребителите са намерили помощта за полезна за разбирането на техните права или за решаването на проблеми и спорове.

-        За 90% от потребителите  сайтът на ЕПЦ в тяхната страна е лесен за използване

Правни експерти във всички държави-членки на ЕС, Исландия и Норвегия споделят своя опит и знания. Тяхната обща цел е да направят европейската интеграция реалност - да направят всекидневието на потребителите по-лесно и да им осигурят подкрепа, когато нещо се обърка.

За ЕПЦ България:

-        Центърът в България е отворен на 4 февруари 2008 г. През тези години сме помогнали на над 7600 души да разберат своите права или да решат конкретни проблеми с чужди търговци.

-        Най-много от жалбите, които получаваме (около една трета), са свързани с проблеми с транспорта.

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Нови правила в защита на потребителите

  Европейският парламент и Съветът постигнаха политическо съгласие по предложението на Европейската комисия за подобряване на механизма за сътрудничество в целия ЕС за защита на потребителите. Тези нови правила ще въведат механизъм за бързо и по-ефективно трансгранично сътрудничество между националните ...

 • КЗП с препоръки за покупката на скейтборд и кънки

  От Комисията за защита на потребителите представиха важни препоръки към родителите, които ще избират и купуват скейтборд или кънки за децата си това лято.

 • ЕП с препоръки за онлайн платформите

  Режимът на отговорност на онлайн платформите трябва да бъде допълнително разяснен, тъй като е основен стълб на цифровата икономика на ЕС. Важно да се предприемат действия срещу разпространяването на фалшиви новини. Онлайн платформите трябва да водят борба с незаконните стоки, незаконното съдържание и нелоялните ...

 • Дрехи и спортни стоки: най-популярните онлайн покупки в ЕС

  Шест от всеки десет души, които пазаруват по интернет, са си поръчали дрехи и/или спортни стоки през 2016 г., което поставя тази категория на първо място при онлайн покупките в Европейския съюз. Другите най-често поръчвани онлайн стоки и услуги са пътуванията и резервациите за ваканции и почивки, както и ...

 • Европейският парламент предлага 5 години гаранция за големи домакински електроуреди

  За всички стоки, които се продават в ЕС, да се предоставят ръководства за поддръжка и ремонт на потребителите, да се предлагат отделни резервни части вместо цялостна конструкция, а търговците да бъдат задължени да ги предоставят на разумна цена и в рамките на минимален срок. Това са част от мерките, които са ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [40]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре