Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

10 съвета как да избегнете неприятните изненади при резервиране на почивка онлайн

22.05.2017

Все повече потребители използват интернет, за да организират своята почивка – резервацията може да стане само с помощта на един клик. По този повод мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net представя доклад „Резервацията на почивка онлайн: остава ли първоначалната цена и на финала?“. През 2015 г. 19% от хората, които са се обърнали към мрежата от ЕПЦ, са го направили по теми, свързани с почивки и ваканции. Понякога сделката, която изглежда доста добра, реално не се оказва такава. Заради това ЕСС-Net иска да повиши осведомеността на потребителите относно възможността да се повиши цената на почивката, резервирана онлайн, по време на целия процес. В помощ на хората ECC-Net представя и 10 съвета, за да избегнат неприятните изненади, докато „букват“ своята почивка онлайн.

Разликите в цените между резервацията и финалното плащане съществува и се получават най-вече при въздушния транспорт. В повечето случаи причините са свързани с:

-  Такси за управление

-  Такси за кредитна карта

-  Такси за чек-ин на пътниците

 

10 ECC-NET СЪВЕТА ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ :

Отделете време! Няма безплатно анулиране на резервации – дори и веднага след резервацията.  Избягвайте потвърждението преди да сте сигурни, че въведените от вас данни са правилни и офертата отговаря на Вашите нужди и очаквания.

 ✓Имате ли възможност за гъвкави дати?  Ако не – проверете дали функцията «гъвкави дати» не е предварително зададена.

От какви „екстри“ имате нужда? Ако бихте искали допълнителни услуги като закуска, чекиран багаж или еднопосочен наем за Вашата кола в рамките на първоначално посочената оферта, проверете дали тези "екстри" са включени в тази цена или трябва да ги добавите срещу допълнително заплащане.

 ✓ Застраховка?  Проверете какво получавате! Запитайте се от каква застраховка реално се нуждаете. Прочетете общите условия на застрахователните полици преди да ги приемете и избягвайте да плащате за ненужни застраховки.

Четете внимателно! Има ли предварително зададени екстри? Това е незаконно! Оплачете се до местния ЕПЦ. Ако не искате да добавяте допълнителни услуги към Вашата резервация, махнете отметката в полето, преди да направите резервацията.

Как да платите? Имайте предвид, че може да се начислят такси за ползване на кредитна карта.

Подсигурете се! В случай на проблем, скрийншот и снимки могат да докажат, че Вашето искане е основателно!

Двойна проверка! Преди да натиснете бутона „резервирай сега“, проверете данните на екрана много прецизно. Прочетете страницата от ляво на дясно, както и отгоре до долу. Дори веднага след резервацията промяната на данните най-вероятно ще бъде таксувана. Не забравяйте, че резервацията ви може да е обвързваща, дори ако не е необходимо да въвеждате данни за кредитната си карта или банкови сметки, преди да натиснете бутона „резервирай сега“.

Зависи от Вас! Ако цената, която се показва на екрана непосредствено преди бутона "резервирай сега", е по-висока от очакваното (например поради такса за някаква услуга), можете да я приемете и да резервирате, но и да спрете процеса на резервиране.

Проверявайте имейла си! Потвърждението за резервацията или важната информация ще бъдат изпратени по електронна поща от търговеца. Прочетете ги! Имайте предвид, че такива имейли може понякога да бъдат автоматично прехвърлени към Вашата папка със спам.


Целият доклад може да видите тук.
Прессъобщението за медиите може да видите тук


Снимка pexels.com

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

 • Какви са новите правила за онлайн търговия

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите организираха съвместно обучение на онлайн търговци на тема "Новите правила за онлайн търговия".

 • Нови правила на ЕС позволяват да пазаруваме онлайн без граници

  От 3 декември 2018 г. влиза в сила нов европейски регламент, с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Повече няма да се срещат уебсайтове, които не допускат достъп на географски принцип или пренасочват сърфиращите само защото те — или издателят на кредитната им карта — ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре