Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

10 съвета как да избегнете неприятните изненади при резервиране на почивка онлайн

22.05.2017

Лятната ваканция все повече наближава. По този повод мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net представя доклад „Резервацията на почивка онлайн: остава ли първоначалната цена и на финала?“. Все повече потребители използват интернет, за да организират своята почивка – резервацията може да стане само с помощта на един клик. През 2015 г. 19% от хората, които са се обърнали към мрежата от ЕПЦ, са го направили по теми, свързани с почивки и ваканции. Понякога сделката, която изглежда доста добра, реално не се оказва такава. Заради това ЕСС-Net иска да повиши осведомеността на потребителите относно възможността да се повиши цената на почивката, резервирана онлайн, по време на целия процес. В помощ на хората ECC-Net представя и 10 съвета, за да избегнат неприятните изненади, докато „букват“ своята почивка онлайн.

Разликите в цените между резервацията и финалното плащане съществува и се получават най-вече при въздушния транспорт. В повечето случаи причините са свързани с:

-  Такси за управление

-  Такси за кредитна карта

-  Такси за чек-ин на пътниците

 

10 ECC-NET СЪВЕТА ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ :

Отделете време! Няма безплатно анулиране на резервации – дори и веднага след резервацията.  Избягвайте потвърждението преди да сте сигурни, че въведените от вас данни са правилни и офертата отговаря на Вашите нужди и очаквания.

 ✓Имате ли възможност за гъвкави дати?  Ако не – проверете дали функцията «гъвкави дати» не е предварително зададена.

От какви „екстри“ имате нужда? Ако бихте искали допълнителни услуги като закуска, чекиран багаж или еднопосочен наем за Вашата кола в рамките на първоначално посочената оферта, проверете дали тези "екстри" са включени в тази цена или трябва да ги добавите срещу допълнително заплащане.

 ✓ Застраховка?  Проверете какво получавате! Запитайте се от каква застраховка реално се нуждаете. Прочетете общите условия на застрахователните полици преди да ги приемете и избягвайте да плащате за ненужни застраховки.

Четете внимателно! Има ли предварително зададени екстри? Това е незаконно! Оплачете се до местния ЕПЦ. Ако не искате да добавяте допълнителни услуги към Вашата резервация, махнете отметката в полето, преди да направите резервацията.

Как да платите? Имайте предвид, че може да се начислят такси за ползване на кредитна карта.

Подсигурете се! В случай на проблем, скрийншот и снимки могат да докажат, че Вашето искане е основателно!

Двойна проверка! Преди да натиснете бутона „резервирай сега“, проверете данните на екрана много прецизно. Прочетете страницата от ляво на дясно, както и отгоре до долу. Дори веднага след резервацията промяната на данните най-вероятно ще бъде таксувана. Не забравяйте, че резервацията ви може да е обвързваща, дори ако не е необходимо да въвеждате данни за кредитната си карта или банкови сметки, преди да натиснете бутона „резервирай сега“.

Зависи от Вас! Ако цената, която се показва на екрана непосредствено преди бутона "резервирай сега", е по-висока от очакваното (например поради такса за някаква услуга), можете да я приемете и да резервирате, но и да спрете процеса на резервиране.

Проверявайте имейла си! Потвърждението за резервацията или важната информация ще бъдат изпратени по електронна поща от търговеца. Прочетете ги! Имайте предвид, че такива имейли може понякога да бъдат автоматично прехвърлени към Вашата папка със спам.


Целият доклад може да видите тук.
Прессъобщението за медиите може да видите тук


Снимка pexels.com

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Еко лагер учи младежи на европейски ценности и старинни фототехники

  Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов присъства на представянето на фотографии и мини-уеб сайтове, създадени от ученици по време на обучителен еко лагер. Мероприятието беше организирано съвместно от Центъра за развитие на човешките ресурси, Информационен център „Европа Директно” ...

 • Пресконференция

  Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов ще се включи в пресконференцията на Комисията за защита на потребителите, която ще се проведе на 31 август, четвъртък. Събитието започва в 11 ч и ще се състои в пресклуба на БТА в София.

 • Мога ли да отменя почивката си в Барселона?

  Вижте какви са нашите съвети, ако имате планирано пътуване в района на Барселона, Испания, след терористичната атака там на 17 август.

 • Изтеглят от пазара опасни калъфи за iPhone

  Производителят MixBin Electronics предприема доброволни мерки по изтегляне от пазара на калъфи за iPhone от марката Victoria's Secret поради риск от нараняване. Информацията за кампанията постъпи в Комисията за защита на потребителите по системата за обмен на нотификации за опасни стоки на територията на ...

 • Какво трябва да знаем, ако ни загубят куфара на летището?

  От началото на годината през летище София са преминали над 3,7 млн пътници, което е рекордe​н ръст с 42% спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на аерогарата в столицата. Само през юли обслужените пътници там са били над 611 000. Във време, когато въздушният транспорт се ползва все повече и от много ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [43]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре