Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

КЗП с препоръки за покупката на скейтборд и кънки

26.06.2017

От Комисията за защита на потребителите представиха важни препоръки към родителите, които ще избират и купуват скейтборд или кънки за децата си това лято.

На тези артикули задължително трябва да има информация за максимално допустимото тегло на детето, което ще го използва. Скейтбордите и ролковите кънки, например, са два класа: Клас А (за тегло от 20 kg до 100 kg) и Клас В (за тегло от 20 kg до 50 kg). Тротинетките за лица от 20 kg до 50 kg също са два вида – класифицирани като играчки за домашна употреба и като спортно оборудване за каране по обществени пътища и пътеки. Скейтбордите, ролерите и тротинетките трябва да бъдат придружени с инструкции за употреба, както и  с указания за сервиз и поддръжка, пише още в указанията на Комисията за защита на потребителите.

Според препоръките на контролния орган има някои външни белези, по които лесно може да се установи дали един скейтборд  може да бъде опасен за потребителя. Рискове от повече инциденти съществуват, ако горната повърхност на дъската не е покрита с материал, който предотвратява подхлъзване  или над нея има издадени части. Според стандартите за безопасност външната линия на дъската трябва да е със заоблени ръбове с минимален радиус от 10 mm. Задължително е всички краища на скейтборда, които влизат в контакт с тялото при каране, да са безопасни и оформени така, че да не  ставата причина за наранявания, пише още в съветите на КЗП.

По отношение на скейтбордите, ролерите и тротинетките за лица над 20 kg проверките на предлаганите на пазара продукти се извършват от КЗП. Тези за деца под 20 kg се квалифицират като играчки и за тях компетенциите са на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.


Още съвети на сайта на КЗП 

Снимка: www.pexels.com

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Как да разпознаем некоректните електронни търговци?

  Хелоуин е време за маскарад, скелети по улиците и вещици из заведенията. За съжаление, понякога такива дебнат и онлайн. Да пазаруваш през интернет е лесно, удобно и често пъти – много изгодно. Заради това вижте нашите съвети как да познавате некоректните електронни търговци или с други думи - онлайн чудовищата.

 • Индекс за развитие на пазарите: Европейците все още нямат достатъчно доверие в услугите

  Европейската комисия публикува своя индекс за развитие на пазарите на дребно от 2018 г., с който се следи как потребителите от ЕС оценяват функционирането на 40 сектора на стоки и услуги, става ясно от съобщение до медиите.

 • Директорът на ЕПЦ изнесе лекция пред онлайн търговци

  Директорът на Европейски потребителски център Игнат Арсенов изнесе лекция пред български търговци, които биха искали да стъпят или вече предлагат стоките си в Румъния. Той представи правните особености, на които трябва да отговарят всички онлайн продажби в ЕС, и в частност - в северната ни съседка по време на ...

 • Информационна кампания Европейски мрежи без граници

  Информационна кампания за разясняване на правата на българите, когато искат да пазаруват или пътуват, да работят или да учат в друга държава от ЕС започва на 8 октомври от град Гоце Делчев. След това информационното турне "Европейски мрежи без граници“ ще премине през градовете Девин, Батак и Велинград.

 • Airbnb вече ще казва цялата цена за наем на имот

  В отговор на призива, отправен през юли от Европейската комисия и органите за защита на потребителите в Европейския съюз, платформата за споделени нощувки и отдаване на имоти под наем Airbnb се съгласи да представя по-ясно и коректно цените за крайния потребител. Това трябва да се случи до края на 2018 г. за ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [59]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре