Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Ръководство за оцеляване по време на зимната почивка

11.12.2017

Искате да карате ски в Австрия? Или да проверите как изглежда Венеция през зимата? Където и да пътувате, важно е да сте добре подготвени. Ето и нашите съвети.
 1. Ако сте решили да резервирате зимната си почивка с помощта на туроператорска фирма, то задайте всичките си въпроси към техния представител, преди да сключите договор и да платите част или цялата сума. Туроператорите са задължени по закон да ви предоставят определена информация, като например какви документи за пътуване са ви необходими, каква е крайната цена за пакетната почивка, какво се случва при отменена резервация, както и дали ще се налага да доплащате на място за нещо и на каква сума.
 2. Ако изберете сами да резервирате вашето пътуване, проверете добре офертата, към която сте се насочили. Прочетете внимателно условията, както и отзивите на други клиенти, които вече са я използвали. Бъдете внимателни и ако коментарите в сайта на хотела или в профила му в социалните мрежи са само положителни - потърсете и други източници, за да сверите информацията. Добрата проверка е важна, за да не се окаже, че сте попаднали на измама с почивка в чужбина. Ако планирате да карате ски, поинтересувайте се има ли място за съхранението им и колко далече е хотелът от пистата. При положение, че ще пътувате с домашен любимец, непременно се осведомете дали ще го приемат и дали ще се наложи да платите нещо за това.
 3. Независимо от това как ще направите своята резервация, пазете всички документи (каталог, описание, резервация, потвърждението й, платежни документи, снимки...). Защото ако пътуването ви не протече по начина, по който е планирано и се наложи да се оплачете, то ще са ви необходими доказателства. Бъдете внимателни по отношение на описанието на стаите – в хотелите на някои скандинавски държави например прозорците често не се отварят, заради това се попитайте изрично, ако държите на това.
 4. Проверете дали може да анулирате своята резервация и дали това ще ви струва нещо. По правило – след като веднъж сте натиснали бутона „резервирай” (плати, потвърди), то след това няма как да анулирате своя полет или настаняване в хотел. Условията за анулиране зависят от съответната фирма, които е добре да прочетете, независимо колко дълго и не особено приятно е това задължение. Запазете си копие от тях.
 5. Ако в хотела установите, че няма басейн, както ви е било описано в офертата или няма топла вода, се обърнете към управата на място. Направете го писмено и си набавете доказателства за това – свидетелски показания, снимки...
 6. При проблем с почивката ви в чужбина, първо се обърнете с жалба към организатора на пътуването или към хотела. Ако техният отговор не ви удовлетворява, то не се колебайте да ни потърсите за помощ и съдействие.

 

И няколко бонус съвета...

-        Запишете си всички телефонни номера – на хотела, на туроператора, на фирмата за колата под наем...

-        Ако ще пътувате със самолет и имате такава възможност - изберете директен полет. Най-големите проблеми през зимата идват от изпускане на връзки при закъснение на полета заради снега, мъглата или други подобни проблеми.

-        Ако ще пътувате с кола (ваша или под наем) в чужда държава, спазвайте правилата за движение и проверете в нашия сайт дали зимните гуми са задължителни.

                       

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Какво не можем да върнем, ако сме го купили онлайн?

  През целия месец януари празниците продължават с пълна сила. Купуването на подаръци също. Какво обаче да правим, ако това, което са избрали нашите близки не ни допада? Ако подаръкът е купен онлайн, имаме 14 дни от доставката, за да го върнем. Подобна опция предлагат и по-големите големи физически магазини. Какво ...

 • По-лесен онлайн достъп до тв предавания и филми

  Преговарящите от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета постигнаха политическо споразумение по предложеното законодателство относно авторското право върху телевизионните и радиопрограми, съобщиха от Европейската комисия в прессъобщение до медиите.

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре