Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Ръководство за оцеляване по време на зимната почивка

11.12.2017

Искате да карате ски в Австрия? Или да проверите как изглежда Венеция през зимата? Където и да пътувате, важно е да сте добре подготвени. Ето и нашите съвети.
 1. Ако сте решили да резервирате зимната си почивка с помощта на туроператорска фирма, то задайте всичките си въпроси към техния представител, преди да сключите договор и да платите част или цялата сума. Туроператорите са задължени по закон да ви предоставят определена информация, като например какви документи за пътуване са ви необходими, каква е крайната цена за пакетната почивка, какво се случва при отменена резервация, както и дали ще се налага да доплащате на място за нещо и на каква сума.
 2. Ако изберете сами да резервирате вашето пътуване, проверете добре офертата, към която сте се насочили. Прочетете внимателно условията, както и отзивите на други клиенти, които вече са я използвали. Бъдете внимателни и ако коментарите в сайта на хотела или в профила му в социалните мрежи са само положителни - потърсете и други източници, за да сверите информацията. Добрата проверка е важна, за да не се окаже, че сте попаднали на измама с почивка в чужбина. Ако планирате да карате ски, поинтересувайте се има ли място за съхранението им и колко далече е хотелът от пистата. При положение, че ще пътувате с домашен любимец, непременно се осведомете дали ще го приемат и дали ще се наложи да платите нещо за това.
 3. Независимо от това как ще направите своята резервация, пазете всички документи (каталог, описание, резервация, потвърждението й, платежни документи, снимки...). Защото ако пътуването ви не протече по начина, по който е планирано и се наложи да се оплачете, то ще са ви необходими доказателства. Бъдете внимателни по отношение на описанието на стаите – в хотелите на някои скандинавски държави например прозорците често не се отварят, заради това се попитайте изрично, ако държите на това.
 4. Проверете дали може да анулирате своята резервация и дали това ще ви струва нещо. По правило – след като веднъж сте натиснали бутона „резервирай” (плати, потвърди), то след това няма как да анулирате своя полет или настаняване в хотел. Условията за анулиране зависят от съответната фирма, които е добре да прочетете, независимо колко дълго и не особено приятно е това задължение. Запазете си копие от тях.
 5. Ако в хотела установите, че няма басейн, както ви е било описано в офертата или няма топла вода, се обърнете към управата на място. Направете го писмено и си набавете доказателства за това – свидетелски показания, снимки...
 6. При проблем с почивката ви в чужбина, първо се обърнете с жалба към организатора на пътуването или към хотела. Ако техният отговор не ви удовлетворява, то не се колебайте да ни потърсите за помощ и съдействие.

 

И няколко бонус съвета...

-        Запишете си всички телефонни номера – на хотела, на туроператора, на фирмата за колата под наем...

-        Ако ще пътувате със самолет и имате такава възможност - изберете директен полет. Най-големите проблеми през зимата идват от изпускане на връзки при закъснение на полета заради снега, мъглата или други подобни проблеми.

-        Ако ще пътувате с кола (ваша или под наем) в чужда държава, спазвайте правилата за движение и проверете в нашия сайт дали зимните гуми са задължителни.

                       

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Как да разпознаем некоректните електронни търговци?

  Хелоуин е време за маскарад, скелети по улиците и вещици из заведенията. За съжаление, понякога такива дебнат и онлайн. Да пазаруваш през интернет е лесно, удобно и често пъти – много изгодно. Заради това вижте нашите съвети как да познавате некоректните електронни търговци или с други думи - онлайн чудовищата.

 • Индекс за развитие на пазарите: Европейците все още нямат достатъчно доверие в услугите

  Европейската комисия публикува своя индекс за развитие на пазарите на дребно от 2018 г., с който се следи как потребителите от ЕС оценяват функционирането на 40 сектора на стоки и услуги, става ясно от съобщение до медиите.

 • Директорът на ЕПЦ изнесе лекция пред онлайн търговци

  Директорът на Европейски потребителски център Игнат Арсенов изнесе лекция пред български търговци, които биха искали да стъпят или вече предлагат стоките си в Румъния. Той представи правните особености, на които трябва да отговарят всички онлайн продажби в ЕС, и в частност - в северната ни съседка по време на ...

 • Информационна кампания Европейски мрежи без граници

  Информационна кампания за разясняване на правата на българите, когато искат да пазаруват или пътуват, да работят или да учат в друга държава от ЕС започва на 8 октомври от град Гоце Делчев. След това информационното турне "Европейски мрежи без граници“ ще премине през градовете Девин, Батак и Велинград.

 • Airbnb вече ще казва цялата цена за наем на имот

  В отговор на призива, отправен през юли от Европейската комисия и органите за защита на потребителите в Европейския съюз, платформата за споделени нощувки и отдаване на имоти под наем Airbnb се съгласи да представя по-ясно и коректно цените за крайния потребител. Това трябва да се случи до края на 2018 г. за ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [59]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре