Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Без по-високи такси за трансграничните плащания

13.01.2018

Ot 13 януари 2018 г., когато потребителите извършват трансгранично плащане с кредитна или дебитна карта в рамките на ЕС, търговците и банките не могат да ги таксуват повече, отколкото ако операцията е в рамките на държавата. Това важи за покупките онлайн и на място. Правилата са регулирани в ревизираната Директива за платежни услуги (PSD2),

Освен плащанията с дебитни и кредитни карти, нововъведенията включват всички междубанкови преводи и теглене от банкомати. Изчисленията показват, че забраната за допълнително таксуване ще покрие около 95% от всички разплащания с карти в ЕС, а хората ще спестят над 550 млн. евро за година.

С промените в директивата се повишават и правата на потребителите, когато става дума за  нерегламентирани плащания с карта при нейната загуба или кражба. В такива случаи, ако от картата или сметката ви са изтеглени пари без ваше разрешение, то може да се наложи да платите най-много 50 евро. Досега лимитът беше 150 евро. 

Потребителите ще бъдат по-добре защитени и когато сумата на транзакцията не е известна предварително. Става дума най-вече за плащания, свързани с наем на коли или резервация в хотел. На търговеца ще бъде позволено да блокира средства от сметката на клиента му само, след като той е одобрил точната сума предварително. Когато се извърши реалното плащане (напуснете хотела, върнете наетия автомобил), банката незабавно трябва да освободи сумата, която е била блокирана.

Още информация може да се види на страницата на Вашата Европа, а Директивата може да се види тук.

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Семинар за защита на личните данни

  Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов представи конкретни потребителски казуси, свързани със защитата на личните данни. Това се случи на семинар за търговци на тема „Новият регламент за защита на личните данни“, който се проведе на 21 февруари 2018 г. в София.

 • ЕК: социалните медии да положат повече усилия, за да спазят изцяло правилата на ЕС за защита на потребителите

  Дружествата в областта на социалните медии трябва да положат повече усилия, за да изпълнят исканията, отправени през март миналата година от Европейската комисия и органите за защита на потребителите на държавите членки, за спазване на правилата на ЕС за защита на потребителите. Това пише в прессъобщение на ...

 • ЕП забрани геоблокирането при онлайн покупките

  Европейският парламент гласува премахване на ограниченията при онлайн пазаруване от друга страна в рамките на ЕС. Така хората, които пазаруват през интернет, ще имат по-широк и по-лесен трансграничен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти или развлекателни паркове.

 • Десет съвета при пазаруване от онлайн платформа

  Напоследък в Европейски потребителски център България се получават все повече запитвания и жалби от потребители, които са купили продукт от т.нар. маркетплейс. Някои от тях не са получили телефона си навреме. Други искат да върнат телевизора в рамките на 14-дневния период за размисъл, защото са променили решението ...

 • Новите правила за защита на лични данни

  Европейската комисия публикува насоки, за да улесни прякото и безпроблемно прилагане на новите правила за защита на данните в целия ЕС. Промяната влиза в сила от 25 май 2018 г.

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [50]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре