Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Семинар за защита на личните данни

21.02.2018

Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов представи конкретни потребителски казуси, свързани със защитата на личните данни. Това се случи на семинар за търговци на тема „Новият регламент за защита на личните данни“, който се проведе на 21 февруари 2018 г. в София.

Важно е да хората да се грижат сами за своята сигурност в интернет. Паролата на електронната поща е като четката за зъби - не трябва да се споделя с друг човек и e важно да се сменя на всеки три месеца, за да запазим данните си чисти, обясни Арсенов. Той даде и примери с реални жалби и сигнали, за които е бил сезиран ЕПЦ България. Потребители се оплакват, че са били „атакувани“ от хакери, които претендират в имейл, че са представители на НАП. Има и други, които принципно са мислели, че ще се възползват от дадена услуга безплатно, но техните данни са били „прихванати“ и са попаднали в абонаментен капан, при което в последствие трудно могат да се откажат от задължението да плащат такси месеци напред.

Всеки потребител трябва да даде изрично съгласие, че личните му данни могат да бъдат обработвани. Това трябва да бъде направено в писмена форма или по имейл, така че да може да се докаже, каза адвокат Евгения Ганчева, специалист по интернет право.

Общият регламент за защита на личните данни ще влезе в сила след 25 май 2018 г и ще важи практически за целия свят, добави тя. Неговата цел е да защитава личните данни на всеки гражданин на територията на Европейския съюз, независимо от това къде е регистрирана фирмата, която ги събира и обработва.

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • По-лесен онлайн достъп до тв предавания и филми

  Преговарящите от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета постигнаха политическо споразумение по предложеното законодателство относно авторското право върху телевизионните и радиопрограми, съобщиха от Европейската комисия в прессъобщение до медиите.

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

 • Какви са новите правила за онлайн търговия

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите организираха съвместно обучение на онлайн търговци на тема "Новите правила за онлайн търговия".

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре