Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

Колко ще ви таксуват за найлонови торбички в ЕС?

19.04.2018

Понастоящем в ЕС се използват 100 милиарда найлонови торбички годишно, показват данни на Европейската комисия. Директива, която действа в рамките на ЕС, задължава държавите членки да намалят драстично използването на тънки найлонови торбички за пазаруване. С колегите от мрежата на Европейските потребителски центрове сме обобщили информацията за това колко трябва да платите за полиетиленови торбички, ако ще пазарувате на място от магазин по време на вашата ваканция.

Най-често в другите държави от ЕС полиетиленовите торбички се предоставят срещу заплащане. Обикновено цената им се движи около 0,20-0,50 евро. В някои държави има и допълнителни условия, освен плащането на т.нар. екотакса. В Италия например има забрана да се предоставят безплатно полиетиленови торбички. Обикновено от купувачите се изисква заплащане за биоразградими чантички – най-често от 0,05 до 0,20 евро, в развисимост от размера им. В Швеция  торбичките са разрешени, но обикновено срещу такса от 0,20 до 0,50 евро. Правилата важат от миналото лято, а търговците са задължени да информират потребителите за вредата от полиетиленовите торбички върху околната среда и какви са ползите от намаляване на тяхното използване.

Oт нaчaлoтo нa 2018 г. в Гъpция влeзe в cилa eĸoлoгичeн дaнъĸ въpxy нaйлoнoвитe плиĸoвe зa eднoĸpaтнa yпoтpeбa и те вече се таксуват срещу 0,04 евро. В Кипър също се очаква полиетиленовите торбички да бъдат забранени от 1 юли, като в магазините те ще се продават срещу 0,05 евро плюс ДДС.

В Холандия е позволено да се дават найлонови торбички само срещу заплащане. Все пак има известни изключения от ограниченията, които позволяват на продавача да даде много тънка торбичка на потребителя - например ако е необходимо да се защити по-нежен плод или сурова риба/месо от замърсяване, както и при покупката на течности от магазин на летището (в този случай те трябва да бъдат запечатани в прозрачен плик). Препоръчителната цена е 0,25 евро.

Във Франция някои търговци дават найлоновите торбички безплатно, докато други го правят срещу заплащане. Таксите се движат между 0,10 евро и до няколко евра за платнени чанти.

В Дания найлоновите торбички са разрешени. В част от магазините се получават безплатно, докато във веригите за продажба на храни се дават обикновено срещу такса. В Германия за полиетиленовите пликове обикновено се плаща между 0,10 и 0,30 евро. В Унгария е разрешена употребата на пластмасови торбички, но обикновено срещу такса от 0,20 до 0,70 евро, която зависи от размера. В Словакия пластмасовите торбички са разрешени, но обикновено се таксуват между  0,03 и 0,05  евро за по-тънките варианти, но потребителитечесто имат и опция да си купят по-големи и по-дебели, предимно от рециклирани материали.

Още информация може да видите на Европейската комисия

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Покупка на мобилни или интернет услуги онлайн: как ни подвеждат?

  Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите обявиха резултатите от проучване на 207 уебсайта в целия ЕС, които предлагат стационарни или мобилни телефонни услуги, както и интернет услуги или услуги за видео и аудио стрийминг, съобщиха от ЕК в съобщение до медиите.

 • Вижте контактните форми за оплакване към авиокомпаниите в ЕС

  Понякога за потребителите е трудно да достигнат до формите за оплакване на различните авиокомпании. За да улесним търсенето и да помогнем на пътниците, които имат проблеми със закъснели полети или загубени багажи, обобщихме списъка с повечето от европейските авиопревозвачи. В случай че не получите отговор от ...

 • Единният европейски пазар на 25 години. Какви са ползите?

  Тази година Европейският съюз отбелязва 25 години от изграждането и създаването на единния пазар. Става дума за пазар без граници, който обхваща над 500 милиона души. Какви са най-важните ползи за потребителите?

 • Внимание, фалшиви сайтове!

  Европейски потребителски център предоставя информация и съдействие при проблеми, свързани с търговци извън България, но регистрирани в ЕС, Норвегия или Исландия. Ние не можем да предложим помощ при разрешаване на проблеми с покупки от е-магазини, регистрирани извън ЕС, но ви предлагаме съвети как да се предпазите ...

 • Директорът на ЕПЦ гост-лектор в цикъл лекции пред онлайн търговци

  Каква е правната регламентация при продажбите по интернет, какви са задълженията на търговците и как работи европейската платформа за онлайн разрешаване на спорове са част от темите, които ще представи Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център по време на поредица практически обучения, ...

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [55]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре