Европейски потребителски център България

размер на шрифта: A A A

ЕПЦ стартира информационна кампания

13.07.2018

Европейски потребителски център България, който функционира към Комисията за защита на потребителите, стартира масова информационна кампания „Вашите права“, насочена към хората, които пътуват, почиват или пазаруват в други страни от ЕС. Началото беше поставено днес, 13 юли, в Бургас.

Екипите на Комисията за защита на потребителите са на терен. Ние започнахме нашите проверки в туристическите и търговските обекти в курортите по Черноморието още през месец юни. Инспекторите следят за категоризацията на местата за настаняване и на заведенията за хранене и развлечение и за съответствието на предоставяните в тях услуги със степента им на категоризация. Това съобщи Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите, по време на пресконференцията във връзка с обявяване началото на информационната кампания на Европейския потребителски център.

Арабаджиев добави, че проверките ще продължат до края на активния летен сезон. Инспекторите са в готовност да реагират и на сигнали от потребители по повод ползването на туристически услуги или пазаруването от търговската мрежа.

Потребителите все повече знаят правата си и се обръщат към нас за съдействие, когато не са успели да постигнат споразумение с търговец по даден казус, каза още Арабаджиев.

По време на нашата информационна кампания хората могат не само да разберат какви са техните права и как да избегнат проблеми при пътуване или пазаруване, но и да се оплачат, ако смятат, че са били обект на несправедливо отношение от страна на търговци в други страни от ЕС, допълни Соня Спасова от ЕПЦ България. 

Според статистиката на ЕПЦ най-голяма част от жалбите и запитванията, получени в центъра през последните 3 месеца, са свързани с транспорта (закъснели полети, загубен или повреден багаж, проблеми при пътуване с автобус или наем на кола), следвани от оплаквания, породени от покупка на дрехи и обувки. Сред последните успешни случаи, които сме разрешили, е изплащане на обезщетение от 514 евро за повреден куфар при полет от Богота (Колумбия) до София, като за целта работихме съвместно с колегите ни от ЕПЦ Холандия. При завръщането си в България потребителят установява, че чисто новият му куфар е пробит на две места, а текстилният му калъф липсва. След като мъжът ни предостави документ от сервиз, че куфарът не може да бъде поправен, авиокомпанията му изплати неговата пълна цена.

Инициативата „Вашите права“ ще се проведе две седмици през юли и август. Ще бъдат разкривани еднодневни информационни щандове на възлови места в центъра или на крайбрежните алеи на по-големи и по-малки градове. Ще отваряме и гишета на пътника на летищата във Варна и Бургас, както и на автогара Юг в Бургас и автогарата във Варна. Целта е да предоставим информационни материали и консултации на български и чужди граждани на място за техните права при пътуване, почивка или пазаруване в ЕС.

Тази година наши партньори са колегите от Центъра за развитие на човешките ресурси, които ще представят възможностите за мобилност по най-голямата европейска образователна Програма „Еразъм+“, както и съпътстващите дейности - Европас, Еврогайдънс, eTwinning и Евродеск.

Информационната кампания на Европейски потребителски център България започна на 13 юли от Бургас. Ето къде продължаваме:

 

14 юли, летище Бургас, 10 ч

16 юли, автогара Юг в Бургас, 10 ч

17 юли, Приморско, пред Общината, 17 ч

18 юли, Китен, пред Общината, 17 ч

31 юли, Варна, Морската градина, 17 ч

1 август, Варна, пл. „Независимост“, 17 ч

2 август,  летище Варна, 10 ч

3 август, автогара Варна, 10 ч

4 август, Балчик, пл. „21 септември“, 17 ч

6 август, Шабла, пред Общината, 17 ч

 
На снимката Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите

Беше ли полезна информацията?
Остави коментар


Още новини

 • Какво не можем да върнем, ако сме го купили онлайн?

  През целия месец януари празниците продължават с пълна сила. Купуването на подаръци също. Какво обаче да правим, ако това, което са избрали нашите близки не ни допада? Ако подаръкът е купен онлайн, имаме 14 дни от доставката, за да го върнем. Подобна опция предлагат и по-големите големи физически магазини. Какво ...

 • По-лесен онлайн достъп до тв предавания и филми

  Преговарящите от Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета постигнаха политическо споразумение по предложеното законодателство относно авторското право върху телевизионните и радиопрограми, съобщиха от Европейската комисия в прессъобщение до медиите.

 • Дискусия за онлайн търговията със студенти от СУ

  Офисът на Европейски потребителски център стана арена на дискусия със студенти. Младежите, които са първи курс, специалност "Стопанско управление" с немски език в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", гостуваха на екипа ни, за да се запознаят с основните права и задължения на търговци и потребители при ...

 • Новият ECC-Net Travel App: Презареждане

  Неочаквани премеждия по време на почивката може да ви развалят настроението. Предварително резервираната кола под наем не е налична? Или хотелът е по-скъп от това, на което сте се съгласили? Заради инцидент трябва да отидете спешно на лекар? Ако всичко това се случи, докато сте в чужбина, проблемът с езика може ...

 • Над 1 милиард души са летели със самолет през 2017 година в ЕС

  Над 1,043 млрд. души са пътували със самолет през 2017 г. в Европейския съюз, което е с 7% повече в сравнение с 2016 г. Това е и с 39% ръст спрямо пасажерите през 2009 г, показват данни на Евростат.

Страници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »  [62]

Следете ни във Facebook Следете ни във Facebook
Нагоре