Мрежата от Европейски потребителски центрове (ECC-Net) редовно получава сигнали от потребители, които са били хванати в капана на дългосрочен договор за ваканционни имоти, от които всъщност нямат нужда. Става дума за т.нар. таймшеър (или таймшеринг) – куп

1. Помислете си сериозно преди да си купите таймшеър, да станете член на „клуб за почивка” или нещо от този род.

2. Бъдете внимателни към оферта за „безплатна ваканция”, печалба от лотария или покана за парти. Такова нещо като безплатен обяд няма.

3. Колкото по-агресивно е дадено търговско представяне, толкова по-подозрителни трябва да бъдете. Все пак вълците идват при вас облечени в овчи кожи.

4. Никога не плащайте нещо по време на презентация. Ама наистина никога.

5. Изисквайте договор на вашия език – това е ваше право. Реномираните компании ще ви го предоставят без колебание.

6. Проверете сумата. Вижте за скрити „екстри” като застраховки или разходи за поддръжка. Отбележете си всичко допълнително, което ще трябва да се плаща за срока на договора.

7. Преди да се подпишете където и да е, проверете сайта на компанията и какво е мнението на другите хора, споделено на други страници за нея.

8. Пазете се от договори, които предлагат настаняване и отдих за една година или по-малко.

9. Никога не плащайте веднага, след като подпишете договора си. Имате 14 дни, за да си промените решението. Даже няма нужда да изтъквате причина. Просто се отказвате.

10.  Тези съвети са твърде закъснели? Не се отчайвайте. Ако търговецът не се отнася справедливо към вас, все още има шанс да излезете от сделката.  Попитайте в Европейския потребителски център как да го направите.

* купуване на право за ползване на апартамент или къща за почивка за определен брой дни в годината, като разходите за имота се поделят между всички собственици.

Снимка: www.gratisography.com