Ot 13 януари 2018 г., когато потребителите извършват трансгранично плащане с кредитна или дебитна карта в рамките на ЕС, търговците и банките не могат да ги таксуват повече, отколкото ако операцията е в рамките на държавата. Това важи за покупките онлайн и на място. Правилата са регулирани в ревизираната Директива за платежни услуги (PSD2),

Освен плащанията с дебитни и кредитни карти, нововъведенията включват всички междубанкови преводи и теглене от банкомати. Изчисленията показват, че забраната за допълнително таксуване ще покрие около 95% от всички разплащания с карти в ЕС, а хората ще спестят над 550 млн. евро за година.

С промените в директивата се повишават и правата на потребителите, когато става дума за  нерегламентирани плащания с карта при нейната загуба или кражба. В такива случаи, ако от картата или сметката ви са изтеглени пари без ваше разрешение, то може да се наложи да платите най-много 50 евро. Досега лимитът беше 150 евро. 

Потребителите ще бъдат по-добре защитени и когато сумата на транзакцията не е известна предварително. Става дума най-вече за плащания, свързани с наем на коли или резервация в хотел. На търговеца ще бъде позволено да блокира средства от сметката на клиента му само, след като той е одобрил точната сума предварително. Когато се извърши реалното плащане (напуснете хотела, върнете наетия автомобил), банката незабавно трябва да освободи сумата, която е била блокирана.

Още информация може да се види на страницата на Вашата Европа, а Директивата може да се види тук.