Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов присъства на представянето на фотографии и мини-уеб сайтове, създадени от ученици по време на обучителен еко лагер. Мероприятието беше организирано съвместно от Центъра за развитие н

 

„В навечерието на новата учебна година можем да помислим и да си пожелаем образователният процес да включва и такива елементи като предмети, учещи ни да се отнасяме добре един към друг. И когато виждаме през своя поглед другия, да съзираме хубавото и положителното. Това се опитваме да правим и ние. Нашата институция има нелеката задача да създава нормални отношения между търговци и потребители. Стремежът ни с колегите от Европейски потребителски център е свързан и със създаване и развиване на умението за намиране на положителните черти у хората и отразяването им по най-добрия начин в собственото съзнание и през собствената интерпретация”, каза Маргаритов.

В инициативата се включи и колегата от ЕПЦ Атанас Начков, който представи дейността на центъра в полза на потребителите и защитата на техните права. 

По време на заниманията младежите разгърнаха въображението си, за да заснемат "другия през моите очи". Фотографи художници им разкриха тайните за създаване на качествени лентови и дигитални снимки. Бяха разработени миниуебсайтове в електронната платформа eTwinning и обсъдени   условията за ползване на интернет по безопасен начин. Особен интерес сред младите хора предизвика представянето на старинна фотографската техника (от ХIХ век) и т. нар. мокър колодиев процес. Технологията е сред предшествениците на снимането на филм и копиране на хартия – използва се метална плака, чиято емулсия се приготвя непосредствено преди снимката, а фотографиите добиват ретро стил.

Еко лагерът е награда за ученици, които са победители в конкурс за разработки, свързани с темата за толерантността, разбирателството и междукултурния диалог в контекста на европейските цели и ценности. Този конкурс беше организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси и Информационния център „Европа Директно” – София. 


На снимката - Димитър Маргаритов, председател на КЗП