Как и колко често пътуват хората в ЕС

Най-много се ползва кола, над 1 милиард души са летели със самолет

През 2017 г. 267 милиона души в Европейския съюз, което съответства на 62% от населението, са осъществили поне едно частно пътуване (не по работа или  в командировка). Този брой се е увеличил с 4% от 2012 г. Сред държавите-членки най-много са пътешествали жителите на Финландия (91%), Холандия (86%), Швеция и Чехия (82%) и Люксембург (81%). Това покава публикацията "Хора на движението - статистика на мобилността в Европа".

Според данните в ЕС са били регистрирани на 1 млрд. пътници, използвали въздушен превоз. Почти половината (47%) са пътници, които са пътували в рамките на ЕС, докато около една трета са летели до държави извън Общността. Останалите са използвали самолет, за да се придвижат до друга точка в една и съща страна. Общият брой на пътниците, ползвали въздушен транспорт в ЕС, е нараснал с 30% между 2008 г. и 2017 г. Основните маршрути в рамките на ЕС са били Мадрид - Барселона и Париж - Тулуза.

Средно за ЕС (с изключение на Великобритания - б.р.) през 2017 г. две трети от всички частни пътувания са извършени с автомобил,  а 14% - по въздух. Почти всеки десети е пътувал с влак, а останалите са избрали автобус, кораб или други превозни средства.

 

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати