Най-много се ползва кола, над 1 милиард души са летели със самолет

През 2017 г. 267 милиона души в Европейския съюз, което съответства на 62% от населението, са осъществили поне едно частно пътуване (не по работа или  в командировка). Този брой се е увеличил с 4% от 2012 г. Сред държавите-членки най-много са пътешествали жителите на Финландия (91%), Холандия (86%), Швеция и Чехия (82%) и Люксембург (81%). Това покава публикацията "Хора на движението - статистика на мобилността в Европа".

Според данните в ЕС са били регистрирани на 1 млрд. пътници, използвали въздушен превоз. Почти половината (47%) са пътници, които са пътували в рамките на ЕС, докато около една трета са летели до държави извън Общността. Останалите са използвали самолет, за да се придвижат до друга точка в една и съща страна. Общият брой на пътниците, ползвали въздушен транспорт в ЕС, е нараснал с 30% между 2008 г. и 2017 г. Основните маршрути в рамките на ЕС са били Мадрид - Барселона и Париж - Тулуза.

Средно за ЕС (с изключение на Великобритания - б.р.) през 2017 г. две трети от всички частни пътувания са извършени с автомобил,  а 14% - по въздух. Почти всеки десети е пътувал с влак, а останалите са избрали автобус, кораб или други превозни средства.