Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите организираха съвместно обучение на онлайн търговци на тема "Новите правила за онлайн търговия".

Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България и Христо Трендафилов,  директор на Дирекция "Защита на потребителите при продажби от разстояние" в Комисията за защита на потребителите, представиха основните изисквания, с които трябва да се съобразяват търговците, които предлагат своите стоки онлайн. Лекторите подчертаха, че е важно на сайта да има информация за фирмата, както и нейните контакти, както и връзка на достъпно място към онлайн платформата за разрешаване на спорове, която се администрира от Европейската комисия.

Семинарът се проведе на 3 декември и привлече интереса на фирми от различни сектори - търговия с мебели, стоки за бита, дрехи и обувки, както и на преподаватели от различни университети.

Най-много въпроси от страна на участниците имаше по отношение на това какви са правата на търговците, когато техен клиент върне стока в рамките на 14-дневния период за размисъл, и как могат да се защитят от некоректни потребители. Платената цена за купената стока трябва да се върне на клиента по същия начин, по който е получена, освен ако не се споразумеете за друг вариант, обясни Трендафилов. Лекторите уточниха, че в случай на повредена стока търговецът има право да върне само част от тази сума, вместо цялата платена стойност.
 
Адвокат Биляна Димитрова представи изискванията към електронните магазини по отношение на защитата на личните данни на потребителите. Ако не спазват разпоредбите на новия регламент, който влезе в сила от края на месец май, фирмите рискуват да бъдат глобени до 4% от годишния им оборот или 20 млн. евро.

Обучението на онлайн търговците се организира по традиция в края на всяка година съвместно от ЕПЦ България и EEN. За следващи подобни инициативи следете нашия сайт или ни последвайте в социалните мрежи. 

На снимката - Игнат Арсенов (вляво) и Христо Трендафилов