Какво се случва, ако се изгорите от разлято кафе в самолета?

Авиокомпаниите са юридически отговорни за вреди, причинени от случайно разливане на кафе, дори ако злополуката не е причинена с риск, свързан с летенето. Това  постанови съдът на ЕС.

До решението се е стигнало в отговор на въпрос на Върховния съд в Австрия.

Причината е заведено дело от семейството на малко момиче срещу австрийската авиокомпания Niki Luftfahrt GmbH (в ликвидация), което настоява за обезщетение поради изгарянията, които е получило детето. Това се случило по време на полет от Палма де Майорка (Испания) за Виена (Австрия) горещото кафе, сервирано на баща му и поставено на сгъваемата масичка пред него, се е разляло поради неизяснени причини. Не е ясно дали инцидентът е причинен от вибрации и турбуленция на самолета или поради проблем на сгъваемата масичка пред пътниците.

Съдът на ЕС отговаря на съда в Австрия, че разглежданото понятие „злополука“ обхваща всички случаи, които настъпват на борда на въздухоплавателно средство, при които предмет, използван за предоставяне на услуга на пътниците, е причинил телесно увреждане на пътник, без да е необходимо да се проверява дали тези случаи са резултат от риск, присъщ на въздушния превоз.

Пълното съдебно решение тук