Важно е когато хората пътуват или пазаруват да са добре информирани, каза той

Важно е когато хората пазаруват, както и когато пътуват сами или със семейството си, независимо дали само за уикенда или за дълга ваканция, да са добре информирани за своите права. Ясно е, че в съвременния свят информацията е лесно достъпна, но е важно също така тя да бъде достоверна и полезна. Ето защо инициативата на Европейски потребителски център, който функционира към Комисията за защита на потребителите,  да организира изнесени щандове на различни места има за цел да поднесе не само достоверна информация за потребителите, но и да им даде и решение в случай на конкретен проблем. Това посочи Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите, по повод разкриването на информационен щанд във Варна.

Инспекциите на обектите в морските курорти започнаха още преди началото на сезона, като инспекторите на Комисията за защита на потребителите са направили над 1000 проверки по Северното и Южното Черноморие, добави Арабаджиев. По думите му в комисията са постъпили сравнително малко оплаквания относно качеството на туристическия продукт. Най-честите нарушения, които са регистрирани в тази връзка, са свързани с наредбата за категоризацията на обектите.

В откриването на информационния щанд се включи и Игнат Арсенов, директор на дирекция „Контрол на пазара“ към КЗП.

Кампанията „Вашите права“ се организира от Европейски потребителски център, като експерти на центъра ще бъдат във Варна и на 8 август, а след това в Бяла (9 август), в Поморие (10 август) и в Свети Влас (12 август). Това е втори лъч на информационното турне, като наши експерти вече бяха в Бургас, Приморско, Созопол и Китен.

Идеята на тази инициатива е да предоставяме синтезирана и важна информация на хората на място по отношение на техните права при проблеми с търговци от други страна в ЕС, независимо дали става дума за пътуване или пазаруване, каза Ива Боцева, експерт в ЕПЦ.

В рамките на кампанията „Вашите права“ през юли и август разкриваме еднодневни информационни щандове на различни места по морските ни курорти. На място хората най-често задават въпроси за това какви са техните права, в случай че самолетът им закъснее или полетът им бъде отменен. В подобни случаи е важно да се пазят всички необходими бележки, както и да се съберат доказателства и да се направят снимки, съветват експертите на ЕПЦ. Именно проблемите с транспорта са и най-честите причини за изпращане на жалби до центъра. По време на изнесените информационни щандове потребителите се интересуват основно и от това какво да правят, ако си поръчат стока онлайн и тя не пристигне или пък е доставена, но след това се развали и те не знаят как да се свържат с търговеца, защото той е в чужбина.

За втора година наши партньори в кампанията са колегите от Центъра за развитие на човешките ресурси, които представят възможностите за мобилност по най-голямата европейска образователна Програма „Еразъм+“, както и съпътстващите дейности: Европас, Еврогайдънс, eTwinning и Евродеск.

 

Още за информационната кампания "Вашите права" в dnes.bgtrud.bg, banker.bg, brat-bg.com, chernomore.bg

 

(прессъобщение)