КЗП с препоръки за покупката на скейтборд и кънки

От Комисията за защита на потребителите представиха важни препоръки към родителите, които ще избират и купуват скейтборд или кънки за децата си това лято.

На тези артикули задължително трябва да има информация за максимално допустимото тегло на детето, което ще го използва. Скейтбордите и ролковите кънки, например, са два класа: Клас А (за тегло от 20 kg до 100 kg) и Клас В (за тегло от 20 kg до 50 kg). Тротинетките за лица от 20 kg до 50 kg също са два вида – класифицирани като играчки за домашна употреба и като спортно оборудване за каране по обществени пътища и пътеки. Скейтбордите, ролерите и тротинетките трябва да бъдат придружени с инструкции за употреба, както и  с указания за сервиз и поддръжка, пише още в указанията на Комисията за защита на потребителите.

Според препоръките на контролния орган има някои външни белези, по които лесно може да се установи дали един скейтборд  може да бъде опасен за потребителя. Рискове от повече инциденти съществуват, ако горната повърхност на дъската не е покрита с материал, който предотвратява подхлъзване  или над нея има издадени части. Според стандартите за безопасност външната линия на дъската трябва да е със заоблени ръбове с минимален радиус от 10 mm. Задължително е всички краища на скейтборда, които влизат в контакт с тялото при каране, да са безопасни и оформени така, че да не  ставата причина за наранявания, пише още в съветите на КЗП.

По отношение на скейтбордите, ролерите и тротинетките за лица над 20 kg проверките на предлаганите на пазара продукти се извършват от КЗП. Тези за деца под 20 kg се квалифицират като играчки и за тях компетенциите са на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.


Още съвети на сайта на КЗП 

Снимка: www.pexels.com

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати