Мисия ,,Незабравимо лято“

Как да създадем идеалното лятно бягство?

Обзалагаме се, че вече задрасквате дните в календара до предстоящата лятна ваканция. Слънцето започва да грее все по-ярко, във въздуха се носи мирис на сладолед, а морето вече очаква първите си посетители. За да се възползвате максимално от времето извън работното място, ние от ЕПЦ България създадохме кратък, но полезен списък със съвети, които да ви помогнат да се подготвите и да се насладите на една необикновена и безпроблемна лятна почивка.

Плануване

Два пъти провери, един път запази. Една добре планирана лятна ваканция може да бъде вълшебно време, изпълнено с радост, спокойствие и наслада. Добрата подготовка е предпоставка за успех.

 • Когато планувате почивката си, е добре да проверите обстойно мястото, на което сте решили да отседнете. Разгледайте снимките, вижте отзивите, които потребителите са оставили. Това е ценна информация, която може да направи очакванията ви по-реалистични.
 • Определете вашия бюджет и сравнете цените на различните хотели. Вземете предвид всички допълнителни такси, които могат да бъдат начислени от мястото за настаняване. Повече по темата може да прочетете тук.
 • Обмисляте да запазите пътуване през туристическа агенция? В този случай е добре внимателно да прегледате условията в договора и информацията за цената, преди да направите резервацията. Повече информация за пакетните почивки може да научите тук.
 • Запознайте се с правилата за анулиране на нощувките в хотела, в случай че плановете ви се променят. Някои места за настаняване може да не възстановяват цената на резервацията ви или да имат определен срок за анулиране без неустойка.
 • Ако имате специфични изисквания за достъп, като например за инвалидни колички или специално настаняване (детска кошара или легълце за кучето), проверете дали хотелът може да отговори на тези ваши нужди, както и дали няма да се наложи да платите нещо допълнително.

Пътуване (със самолет)

Летенето е вълнуващ и удобен начин за пътуване, но в същото време може да се превърне в източник на стрес при липса на достатъчна подготовка.

 • Колкото по-рано, толкова по-добре. Бъдете на летището по възможност колкото се може по-рано, за да сте сигурни, че дори при изненадваща опашка пред някое от гишетата за проверка, няма да изпуснете полета си. Всички авиокомпании препоръчват да сте на летището поне 2 часа преди полета. За най-големите летища, може да се наложи и повече. Проверете на сайта на аеропорта, особено, като ще пътувате в разгара на сезона.
 • Не гледайте бордната си карта само през телефона. Понякога датите и цифрите могат да бъдат с прекалено малък шрифт или да не се виждат целите и това може да ви обърка. При желание може да принтирате бордната си карта.
 • Ако полетът ви закъснява, вие сте отговорен да следите таблата за допълнителна информация и да стоите близо до гейта. Имайте предвид обаче, че е възможно на дисплея да пише по-голямо закъснение, а самолетът вече да е готов за излитане. Проверявайте и имейла и телефона си за актуални данни от страна на превозвача
 • По-подробна информация за вашите потребителски права при пътуване може да намерите тук.

Документи

Документ за самоличност, бордна карта, самолетен билет, застраховка, медицински удостоверения, пълномощни.

 • Преди да резервирате мястото си в самолета, проверете до кога са валидни паспортът или личната ви карта. За да пътувате с един от двата, е нужно те да важат още поне 6 месеца.
 • Шофьорска книжка, банкови карти, пощенски или данъчни документи не се приемат като валидни пътни документи или доказателство за самоличност.
 • Ако вие в ролята си на родител ще пътувате извън страната заедно с непълнолетно си дете/деца е нужно да имате нотариално заверено пълномощно от другия родител.
 • В случай че сте под 18 годишна възраст, за да пътувате извън страната се нуждаете от нотариално заверено пълномощно от родителите или настойниците ви. Не забравяйте да вземете оригинала със себе си!

Багаж

Ръчен, чекиран или без – какъвто и да е, важното е да бъде опакован правилно.

 • Ако ще пътувате със самолет, нямате право да слагате течности в ръчния си багаж в разфасовки от над 100 мл. Всички те пък трябва да бъдат в прозрачен плик и ще се наложи да ги вадите при проверката за сигурност.
 • Проверете правилата за багаж на авиокомпанията, с която ще летите и се уверете, че сте в рамките на ограниченията за тегло и размер.
 • Сложете в ръчния си багаж най-важните неща като дрехи за преобличане, тоалетни принадлежности, лекарства и електронни устройства. Ценните предмети, паспортът, портфейлът и телефонът ви също трябва да са прибрани там.
 • Сложете етикети на багажа си за чакиране с вашето име и данни за контакт за да бъде намерен по-бързо, в случай че бъде изгубен.
 • За да си осигурите ваканция без стрес, опаковайте багажа си разумно. Проверете прогнозата за времето и пригответе най-подходящото облекло. Не забравяйте да вземете основни неща като слънцезащитен крем, шапка, слънчеви очила и репелент против насекоми.
 • Всички остри предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие, не се допускат на борда на самолета. Това могат да са предмети като тирбушон, нож и ножица с определен размер, които трябва да поставите в регистрирания или чекирания си багаж.
 • Не слагайте ценни вещи в чекирания ви багаж. Ако чекираният ви багаж бъде забавен или изгубен би било добре да сведете загубите до минимум. Ако все пак ще оставите много скъпи и важни предмети там, помислете за застраховка.

Престой

Вече сте пристигнали на желаната дестинация и почивката най-накрая започва!

 • Запознайте се с часовете за настаняване и напускане на хотела или мястото, на което сте отседнали, за да планирате съответно пристигането и заминаването си. Някои хотели предлагат опции за ранно настаняване или късно напускане срещу допълнителна такса, така че попитайте за тези възможности при нужда.
 • Добре е да споделите с персонала на хотела, ако притежавате непоносимост към определени храни.
 • Съхранявайте подробностите за резервацията си винаги на разположение – това включва нейното потвърждение, датите за престоя, типа стая, всички специални заявки, които сте направили по време на процеса на резервация, и информацията за контакт с хотела.
 • При пристигане проверете стаята си, за да се уверите, че отговаря на очакванията ви. Вижте дали спалното бельо е чисто, банята е в ред и дали са осигурени всички необходими удобства, както са ви били обещани. Ако забележите някакви проблеми или притеснения, незабавно информирайте персонала на хотела, за да могат те да се справят с тях. В случай че не ви съдействат, напишете писмено оплакване и направете снимки за доказателство.
 • Попитайте за процеса на плащане и разберете за всички допълнителни такси, които могат да се прилагат, като такси за паркиране или за използване на определени удобства. Изяснете всички несигурности по време на настаняването, за да избегнете изненади при напускането.

Наем на кола

Превозното средство ни предоставя възможността да обиколим повече забележителности и да открием живописни кътчета в чужда страна.

 • При наемане на автомобил онлайн, не разполагате с период на размисъл и нямате право да се откажете от договора извън условията, които са посочени в него.
 • Не губете време! Препоръчително е да резервирате колата си под наем предварително, особено през пиковите сезони на пътуване. Така ще си осигурите автомобил със сигурност, като дори може да го получите на по-изгодна цена.
 • Разберете каква е политиката за гориво на компанията. Обичайните опции включват да получите колата с пълен резервоар и я върнете с пълен резервоар или предварителна покупка (плащате за пълен резервоар предварително и връщате колата празна). Запознайте се с последствията от неспазване на тези правила. Те могат да включват допълнително таксуване и удържане на част от депозита.
 • Проучете и се запознайте с правилата за движение, пътните знаци и разпоредбите за шофиране на дестинацията, в която ще шофирате – ограничения на скоростта, ограничения за паркиране, такси за винетки.
 • Не забравяйте да шофирате отговорно, да спазвате законите за движение и да се грижите правилно за колата под наем. Ако имате някакви въпроси или притеснения по време на наетия период, не се колебайте да се свържете с отдела за обслужване на клиенти на компанията.

И още…

 • Не забравяйте да се забавлявате и да вземете максимума от почивката ви. Ако все пак имате проблеми с чуждестранни търговци на територията на ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, знайте че мрежата от Европейски потребителски центрове е насреща да ви съдейства за бързото им разрешаване!
Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати