Над 3500 оплаквания в ECC-Net за провалени пътувания

Мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net тези дни получава повече от 350 запитвания на ден за провалени пътувания или почивки поради епидемията от COVID-19. През последните 2 седмици над 3500 души са се обърнали към нас и нашите колеги в общо 30 потребителски центъра в ЕС, Исландния, Норвегия и Обединеното кралство по този повод. Най-много жалби и оплаквания има постъпили в офисите на ECC-Net в Италия и Австрия. 

В ЕПЦ България също приемаме десетки въпроси и жалби, свързани с проблеми, причинени от разпространението на заразата. Основната част от оплакванията се отнасят най-вече до анулиране или отмяна на полети, както и жалби срещу хотели в други държави, където потребителите са платили за нощувки, но в тази ситуация няма как да ги използват.

Предвид извънредната ситуация трябва да се отчете и факта, че офисите и колцентровете за обслужване на потребители в различните платформи за настаняване, хотели и авиокомпании също са изключително натоварени, което може да доведе до забавяне в отговорите и информацията към потребителите.

Нашият съвет е да се проверява за актуална информация сайтовете на търговците, както и на интернет страниците на съответните летища. Важно е да се следи и личната поща и дори телефона за имейл или съобщение.  

Министерството на външните работи съобщи, че заради епидемията с коронавируса авиокомпанията „Луфтханза“ спира полетите си по маршрута София – Франкфурт на Майн и обратно (до месец май). По същата причина самолетите на авиокомпания „Юроуингс“ няма да летят между София и Дюселдорф, а „Аерофлот“ спира полетите си до София между 27 март и 17 април.

ЕПЦ България продължава да работи дистанционно, за да помага на потребителите при решаване на техните трансгранични казуси. На този етап приемането на посетители в офиса е ограничено, но може да ни пишете на имейл, в социалните мрежи или да ни потърсите по телефона. 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати