Над 70% от потребителите смятат, че търговците спазват правата им

Все повече хора пазаруват онлайн, показва ново проучване на ЕК

Eвропейската комисия наскоро публикува своето издание за 2019 г. на Индекса на условията за потребителите. Индексът сочи, че общата разлика в условията за потребителите между различните региони на ЕС намалява, че потребителите са по-добре осведомени за екологичния си отпечатък и че правилата за защита на потребителите създават доверие на пазара.

  • На фона на растящото осъзнаване на затоплянето на климата и замърсяването с пластмаса в света, в проучването се констатира, че все по-голям дял от потребителите в ЕС вземат под внимание въздействието на покупките си върху околната среда. По-загрижените за околната среда потребители от ЕС са тези в южноевропейските (59 %) и в източноевропейските страни (57 %). Категорично мнозинство от търговци на дребно (71 %) смятат за надеждни твърденията за екологосъобразност, направени за продукти или услуги в техния сектор.
  • Условията за потребителите се влошават в западна Европа, но продължават да се подобряват в други части на ЕС, като южните и източните държави от ЕС намаляват разликата със средните стойности за ЕС. Въпреки това значителна остава разликата между държавата с най-високи резултати (Швеция със 71 %) и с най-ниски (Хърватия с 53 %).
  • Над 70 % от потребителите в ЕС имат доверие, че търговците на дребно спазват правата им на потребители. Като отражение на тази тенденция повече от 70 % от търговците на дребно считат, че е лесно да се съобразят със законодателството за защита на потребителите. Освен това повечето търговци на дребно в ЕС оценяват положително прилагането на законодателството в областта на безопасността на продуктите и за защита на потребителите в сектора си на дейност. Най-високите оценки са за прилагането на законодателството в областта на безопасността на продуктите, като три четвърти от търговците оценяват мониторинга, който извършват публичните органи.
  • Купуващите онлайн потребители достигнаха около 60% през 2018 г. и броят им продължава да расте въпреки големите различия, вариращи от 84% в Дания до около 20% в Румъния и България. Доверието на потребителите в пазаруването през граница от други държави от ЕС (48%) обаче е значително по-ниско, отколкото в пазаруването онлайн в собствената страна (72%).

А ако вие сте имали проблеми при пазаруване онлайн от търговци в друга държава от ЕС, Исландия или Норвегия, може да ни потърсите за безплатна помощ и съвет.

Повече информация и още статистика можем да видите в прикачения документ.

Consumers-Conditions-Scoreboard-2019_en

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати