Производителите на хладилници и перални задължени да осигуряват части до 10 години

От месец април 2021 г. производителите на най-използваните електроуреди в домакинството ще трябва да гарантират, че резервните им части ще бъдат налични най-малко седем години след продажбата, че ще могат да се доставят до 15 работни дни, а след това ще могат да бъдат сменени безопасно, като се използват общодостъпни инструменти. Това са част от мерките, които предвижда Европейската комисия, за да намали въглеродните емисии в Европа и да направи сметките за енергия по-малки за потребителите.  За първи път мерките включват изисквания за поправимост и рециклируемост, като идеята е да се удължи живота им и употребата, като се намали обработката на отпадъците. Мерките засягат уреди като хладилници, съдомиялни машини, перални, електронни дисплеи (включително телевизори), източници на светлина, електромотори, както и хладилниците в супермаркетите и др.

За да се насърчи продължителността на експлоатация на уредите, се предвижда производителите да са задължени да осигурят наличието на резервни части за по-дълъг период след купуването им. Например - за хладилници този срок е поне 7 години, като за уплътненията на вратите - до 10 години, а частите за пералните, сушилни и съдомиялни машини - минимум 10 години.

Мерките за екодизайн на ЕС се прилагат за продукти, предназначени за пазара на Евросъюза, независимо от мястото, където са произведени. 

Още информация тук