Нови защити за потребителите в ЕС

От 28 май 2022 г. в Европейския съюз действат нови политики за допълнителна защита на правата на потребителите, въведени чрез Директива (ЕС) 2019/2161, известна още като Директивата Омнибус. У нас промените са включени в Закона за защита на потребителите.

Новите правила включват:

- Задължение на цифровата платформа/маркетплейс да се посочва ясно дали сделката, която се сключва с търговец (трета страна) е професионален продавач или друго частно лице, чиито основна професия и занятие са различни.

Тази информация е важна, защото транзакциите между две физически лица не са обхванати от законодателството и когато си купуваме стоки от други хора, те може да нямат гаранция, както и най-вероятно няма как да бъдат върнати в рамките на 14 дни, каквато възможност има при останалите продукти, купени от електронни магазини.


- Задължение на професионалните търговци да предоставят информация за това кой е отговорен за доставката и връщането на купената стока.

- Задължение на платформите да информират потребителите за това как офертите на продавача са били класирани и подредени при показване на резултатите от търсенето. Необходимо е и изрично да бъдат идентифицирани платени реклами, когато това е така.

- Задължение на продавачите за прозрачност на т.нар. „персонализирани цени“ въз основа на местоположението на потребителите и поведенческото профилиране.

- Задължение на продавачите да оповестяват как са намалили цените, като трябва да има съпоставяне с редовната цена на продукта, записана през предходните 30 дни.

- Забрана за препродажба на билети за събития, закупени на едро от професионални търговци, които използват онлайн „ботове“

- Забрана за манипулиране или публикуване на фалшиви отзиви или препоръки за използваните продукти или услуги.

 

Прочетете още за новите правила за защита на потребителите, приложими от май 2022 г. тук

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати