Проверени са 560 сайта, където се продават дрехи, обувки, компютърен софтуер или билети за спектакли

Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите публикуват резултатите от проверката на 560 сайта за електронна търговия в целия ЕС, предлагащи голямо разнообразие от стоки, услуги и цифрово съдържание, като дрехи или обувки, компютърен софтуер или билети за спектакли. Около 60% от тези уебсайтове съдържаха нередности по отношение на правилата на ЕС за защита на потребителите, най-вече във връзка с начина на представяне на цените и на специалните оферти.

За  около една трета от проверените сайтове (31%), предлагащи отстъпки, органите за защита на потребителите предположиха, че специалните оферти не са реални, или констатираха, че начинът на изчисляване на цената след отстъпката е неясен, пише в прессъобщението на Европейската комисия.

На 211 сайта крайната цена за потребителите  е била по-висока от първоначално предложената при офертата. При проверката е установено, че 39% от тези търговци не са дали ясна информация за допълнителни такси при доставка, такси, свързани с резервацията или плащането. Според правото в ЕС търговците задължително трябва да представят цените, като включат всички допълнителни разходи и такси, а когато тези разходи не могат да бъдат изчислени предварително, то те трябва да бъдат ясно и точно обявени за потребителите.

И още нередности:

  • В 59% от проверените 560 сайта търговците не са осигурили лесно достъпна връзка към платформата за онлайн разрешаване на спорове (ОРС), нещо, което е задължително за всеки онлайн търговец в ЕС.
  • В почти една трета от сайтовете са установени неточности в информацията за правото на потребителите да върнат стока, купена онлайн. Срокът за това е 14 дни от датата на доставка. 

 

Ако имате проблем с търговец, регистриран в друга страна от ЕС, Исландия или Норвегия, можете да потърсите за съвет и помощ Европейски потребителски център.

При проблеми с търговец от България, може да се обърнете към Комисията за защита на потребителите.