Мобилни приемни на ЕПЦ във Варна и Балчик

С 4 приемни в 2 града закриваме тазгодишната информационна кампания по Черноморието

След успешния първи етап от лятната информационна кампания на ЕПЦ България в Бургас и Созопол през юли, тя се разгръща с 4 нови еднодневни мобилни приемни на открито във Варна и Балчик между 16-ти и 19-ти август. 

На щандовете на входа на Морската градина, автогарата във Варна  и в началото на алея „Дамба“ в Балчик посетителите ще имат възможност да получат консултация по потребителски проблем с търговец в друга страна в ЕС. Какви са правата им при пазаруване, пътуване и настаняване, когато отсреща е фирма извън България, ще разберат всички, които посетят една от приемните ни, а графикът им може да бъде намерен тук. Потребители, които вече са се срещнали с конкретен проблем, който не са успели да разрешат сами, ще получат насоки как удобно и бързо да подадат оплакване към ЕПЦ, за да започнем работа по нея.

Какви потребителски въпроси откроихме в Бургас и региона?

Изключително уверени и подготвени в обсъждането на потребителски проблеми, но все пак желаещи да получат професионална насока за полезните си ходове в разрешаването им се оказаха много от посетителите на информационните ни щандове в Бургас и региона. Сред въпросите, които откроихме, са:

„Загубиха ми багажа на летището в Париж, какво мога да направя?“

„Имах билет за автобус в Германия, но не успях да го използвам заради пандемията, как да постъпя?“

„Поръчах си рокля, но доставката закъсня, мога ли да получа компенсация?“

Ако имате специфичен потребителски казус с чуждестранен търговец, независимо къде в ЕС, но извън България, и не откривате отговора му на сайта ни, можете да се консултирате с нашия екип в рамките на мобилните приемни на открито или да се свържете с офиса ни в София.

Активността на самите потребители е важна, колкото и нашите усилия

Потребителка от варненско поръчва няколко чифта панталони от италианска фирма, когато ги получава, се оказва, че с три от тях всичко е наред, но един не съответства на заявеното. Дамата се свързва с фирмата в чужбина с надеждата да получи липсващия артикул и да върне обратно сгрешения, но оттам не са склонни да приемат пощенския разход от около 20 евро за своя сметка. Потребителката се свързва с ЕПЦ България, споделяме оплакването с ЕПЦ в Италия, а колегите пишат на фирмата. Дамата е по-скоро обезверена, че от фирмата изобщо ще отговорят, но резултатът е удовлетворителен за нея  – възстановяват й сумата за панталона. Изходът е благополучен, по думите й, благодарение на положените усилия от двата центъра, както и на собствената й упоритост.

От проблем със сходен характер или при отменен полет, за който все още не сте успели да получите парите си, диапазонът от потребителски въпроси, по които можете да се посъветвате с ЕПЦ България, е много широк. „Няма долен или горен праг на сума, за която всеки потребител може да потърси нашия център, след като опитът му да разреши проблема директно с търговеца е претърпял неуспех“, пояснява Анита Каменова, юрист на центъра.