Решението е на Европейската агенция по авиационна безопасност

Европейската агенция по авиационна безопасност (EASA) ограничи полетите на самолетите Боинг, модели 737-8 MAX и 737-9 MAX в небето над страните в Европейския съюз. Решението на EASA засяга не само авиокомпаниите от 28-те страни в Евросъюза, но и всички превозвачи, чиито самолети от този вид кацат или излитат от територията на Общността.
Ограничението важи и за българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на нашите летища, с изключение на полетите за пребазиране или ремонт и влезе в сила на 12 март.

Очаква се това решение да доведе до редица отменени (канселирани) полети.

В подобни случаи авиокомпанията ще бъде задължена да предложи премрашрутиране с друг полет във възможно най-кратък срок или да даде правото да се откажете да пътувате и да ви върне парите, напомни директорът на ЕПЦ България Игнат Арсенов.
В случай че вашето пътуване е започнало, но няма как да се върнете у дома, то превозвачът трябва да ви осигури грижи (храна или евентуално нощувка).
Ако полетът е отменен малко преди часа на излитане, то нашият съвет е пътниците да претендират за обезщетение, а превозвачите ще са длъжни да докажат дали причината е в това извънредно обстоятелство, допълни той.