Трябват ли ви зимни гуми за близка европейска страна?

С настъпващите студени месеци в много от страните в Централна, Източна и Северна Европа се подготвят за шофиране в зимна обстановка. Монтирането на зимни гуми се изисква по закон в редица европейски страни. Неспазването на това изискване може да доведе до санкции. Потърпевши в някои страни могат да са и собственикът, и шофьорът на необслужената навреме лека кола, а глобите могат да стигнат до над 100 евро.

Подгответе се в три стъпки

 • Запознайте се с обстановката предварително. Ако ви предстои пътуване в близка европейска страна, е за препоръчване да следите актуалните препоръки. Информация и съвети и за движението и туризма в цяла Европа, данни за границите,  за наличните транспортни средства и туристически услуги в държавите членки на ЕС можете да следите в реално време, дори и на път.
 • Преценете целия маршрут. В Хърватска зимни гуми и оборудване задължително ще ви трябват от 15 ноември до 15 април - независимо от превозното средство. Зимното оборудване там е задължително независимо от вида на моторното превозно средство, пътната обстановка и природните условия. Автомобили до 3,5 тона трябва да са оборудвани с 4 зимни гуми (M + S) или 4 летни, чиято дълбочина на грайфера е най-малко 4 мм, а в багажника трябва да има зимни вериги. При нарушение на изискванията можете да бъдете глобени с приблизително 106 евро.
  Докато мекият южен климат на Кипър и Гърция ви спестява зимното оборудване на колата, на север от нас, в съседна Румъния ще трябва да се погрижите за нея. Сняг, лед или черен лед са пътни условия, при които пълен комплект зимни гуми е задължителен, а хомологирани гуми с шипове - разрешени. Маркировката трябва да е M+S или M&S, а дълбочината на грайфера на зимните гуми - минимум 1.6 mm на поне две трети от ширината на протектора.
  В Словения автомобилите и ремаркетата между 15 ноември и 15 март, както и в зимни условия въобще, трябва да са снабдени с необходимото зимно оборудване. Дълбочината на грайфера трябва да е минимум 3 мм. Колите до 3,5т и ремаркетата трябва да са с пълен комплект зимни гуми, или с летни, ако със съответните големи вериги за сняг за движещите колела са еквивалентни на движещите колела. 
  Маркировката е друго, на което да обърнете внимание - тя трябва да отговаря на "M + S", "M.S" или "M & S". За словенската пътна мрежа може да ползвате вериги за сняг при силен снеговалеж, когато гумите нямат сцепление с настилката. Но не забравяйте, че гуми с шипове не са разрешени за употреба.
  У нас
  Гуми, подходящи за зимни условия - с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm са задължителни от 15 ноември до 1 март. Не е разрешено да карате с гуми с шипове. Ползването на вериги за сняг е разрешено, когато пътните условия изискват това. Тази регулация важи и за коли с чужда регистрация, а при неспазване на задължителните изисквания глобата е в размер на 50 лв.
 • Вземете мерки при проблеми с европейски автотърговец. Ако сте по пътя и се наложи да купите аксесоари за кола от магазин, независимо къде в рамките на ЕС, приложението ECC - Net Travel ще ви упъти в правата ви на потребители. Апликацията е безплатна, и след като вече веднъж е свалена на телефона, не изисква Интернет връзка и ще ви помогне да ги изразите на местния език, достатъчно е да е един от изброените.

Ако сте поръчали и платили за зимни гуми от онлайн търговец в друга страна в ЕС, но не ви ги доставят или са в различен размер и не може да постигнете решение с търговеца, можете да подадете жалба при нас.

Снимка: Pexels.com

 
Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати