15 успешни истории от живота на ЕПЦ България

Европейски потребителски център България работи от началото на 2008 година и за последните 12 години сме помогнали на много потребители да решат своите спорове с търговци от друга страна в Европейския съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство. По повод 15-та годишнина на мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net, която отбелязваме през 2020 г., решихме да съберем само 15 от успешните истории през годините

 

 1. Български потребител купува игрова конзола през интернет от търговец в Люксембург. Плаща за продукта, който е предвидил за подарък, 329 евро, но конзолата така и не идва до адреса му в България. Търговецът отрича и твърди, че поръчката е доставена и получена. След като потребителят подава жалба до ЕПЦ България и със сътрудничеството на ЕПЦ Люксембург устроството е доставено на купувача.
 2. Мъж си купува телефон от онлайн търговец в чужбина, който в рамките на гаранционния период от 2 години е ремонтиран три пъти. Скоро след третия път човекът установява, че смартфонът му отново е развален и подава заявка към търговеца, че иска да се откаже от договора си с него. Търговецът обаче не приема тази заявка, а решава да ремонтира телефона и да го върне обратно на потребителя. След намесата на ЕПЦ България и ЕПЦ Румъния мъжът получава обратно сумата за телефона, а договорът е разтрогнат
 3. Български потребител сключва договор с италианска рент-а-кар компания. Плаща наем от 49 евро за наем на кола, като успоредно с това от кредитната му карта е изтеглена и сумата от 100 евро като депозит. Три месеца след ползването на колата под наем депозитът не е възстановен и потребителят се обръща към ЕПЦ България. Със съдействието на колегите от ЕПЦ Италия сумата е отблокирана и потребителят я получава обратно по кредитната карта.
 4. Потребител си купува нов телефон от търговец в Румъния. Апаратът се разваля, след което С. се свързва с търговеца и подава рекламация за ремонт, който се забавя твърде дълго. Търговецът отговоря твърде уклончиво за това кога ще приключи ремонта и твърди, че зависи от сервиза. Потребителят подава жалба до ЕПЦ България и след нашата съвместна намеса с ЕПЦ Румъния търговецът изпраща ремонтирания телефон след 6 дни.
 5. Потребител трябва да лети от Мюнхен за София в 20 ч, но полетът е отменен поради гъста мъгла. Човекът не получава информация и помощ, затова взима автобус от летището до града и остава да спи в хостел (това му струва 46 евро). На следващия ден успява да се свърже с авиокомпанията по телефона и му предлагат полет за същия ден към София, но от Франкфурт. Той взима влак, за да пристигне навреме за полета. От авиокомпанията са обещали, че ще покрият този разход (107 евро). Впоследствие му предлагат да покрият половината разходи. С помощта на ЕПЦ България авиокомпанията му изплати похарчените 153 евро за извънредни разходи. Дори ако полетът е отменен заради буря като тази в Западна Европа, авиокомпанията трябва да се погрижи за вас.
 6. Потребител купува онлайн телевизор. Търговецът е регистриран в друга държава в ЕС. След 2 седмици употреба телевизорът спира да работи и мъжът го изпраща за ремонт. 36 дни по-късно от сервиза го информират, че гаранцията му е отказана, заради това, че дисплеят е спукан. След намесата на мрежата от Европейски потребителски центрове ECC Net търговецът връща обратно сумата, платена за телевизора. Според Закона за защита на потребителите, ако търговецът не успее да ремонтира дадена стока в рамките на 30 дни от подаденото искане от страна на клиента, то потребителят може да развали договора и да си поиска парите обратно.
 7. Трима потребители наемат апартамент във Виена за период от три дни (месец май 2010 г.) чрез австрийски сайт. Те получават съобщение от компанията, предложила апартамента с потвърждение, че апартаментът е резервиран за посочения период срещу сумата от 115 евро. Когато потребителите пристигат на адреса, там няма никой, който да им даде ключ за имота. На посочения телефон за контакти се включва телефонен секретар. По-късно все пак им се обажда човек от фирмата, отдаваща имота под наем, че има дублиране на резервацията, но може да се настанят след 30 ч. Те чакат на мястото до 15:30 ч., но никой не се появява, поради което отиват да се настанят в друг хотел. След жалба до ЕПЦ България и съвместни действия на центъра с ЕПЦ Австрия, потребителите получават обратно платената за апартамента сума.
 8. Пътник от България забравя да си вземе куфара, докато се прекачва на летището в Болоня, Италия, защото двата полета са на различни резервации. Багажът остава на летището непотърсен, а мъжът се прибира в България. По-късно се свързва с летището, а оттам го насочват към една от авиокомпаниите, с които е летял. Превозвачът пък го пренасочва към първоначалното летище в Англия, летището - към друга местна авиокомпания... В крайна сметка потребителят попада в континентален бюрократичен кошмар поради миг невнимание. След нашата намеса, куфарът е намерен, а авиокомпанията го изпраща до България.
 9. Потребител купува градинска помпа за вода, но след известно време тя спира да работи, а търговецът отказва да я ремонтира. След намесата на ЕПЦ България и ЕПЦ Румъния търговецът се съгласява да вземе обратно помпата и да изплати сумата от 89 евро на потребителя. Важно е да се знае, че всяка стока, купена в рамките на ЕС, има 2 години гаранция. При проблем с нея, потребителят първо трябва да поиска съдействие от продавача.
 10. Потребителка от България резервира стая в хотел в Италия в началото на месец март 2020 г., като заплаща близо 400 евро за настаняването. Заради ситуацията с пандемията от коронавирус, тя се отказва да пътува, но търговецът отказва да й възстанови вече платената сума. След намесата на мрежата ECC-Net от хотела й предлагат ваучер за нощувка в края на годината.
 11. Полетът на трима пътници от София до Барселона през март 2018 г. закъснява с 3 часа и 28 минути. Пасажерите пишат на авиокомпанията, но получават отговор, че ще се свържат с тях до 15-20 дни. Това така и не се случва и те подават жалба до ЕПЦ България. След намесата на двата центъра в България и Ирландия авиокомпанията се съгласява да изплати общо 1200 евро обезщетение. При закъснение на полет с дължина от 1500 км до 3500 км по вина на авиокомпанията с повече от три часа пътникът имат право на обезщетение от 400 евро съгласно Регламент 261/2004 на ЕС.
 12. Мъж трябва да пътува от Брашов, Румъния към Бургас, България, но автобусът му закъснява. След разговор с автобусната компания е „приятно“ изненадан, че цялото пътуване е отменено и няма други алтернативи. Пътникът все пак намира начин и се прибира в България, но това му струва близо 50 евро. В България потребителят подава оплакване към превозвача, който решава да върне само 7 евро - сумата за билета за отменения автобус. С подкрепата на ЕПЦ България и ЕПЦ Германия превозвачът променя решението си и му възстановява цялата сума.
 13. Потребителка купува телевизор през онлайн платформа от фирма, регистрирана в Румъния. Месец след покупката телевизорът спира да работи, а дамата го връща на търговеца. Още на следващия ден от фирмата потвърждават, че техниката е пристигнала при тях. Месеци по-късно обаче парите не са възстановени. Едва след намесата на мрежата от ЕПЦ сумата от 180 евро е върната на потребителката.
 14. Българка има проблеми при поръчката на дрехи от сайт, регистриран в Обединеното кралство – търговецът оказва да приеме българска кредитна карта за плащане, независимо, че потребителката дава адрес на доставка на територията на Острова. С помощта на нашите колеги от ЕПЦ Великобритания и кореспонденция с търговеца става ясно, че сайтът е променен и това ограничение е премахнато, а потребителката успява да направи поръчката. Важно е да се знае, че в края на 2018 г. влезе в сила Регламент, който забранява на онлайн търговците да отказват да продават  стоки или услуги на клиенти на база на това къде живеят те, като автоматично ги препращат към други версии на своята интернет страница, специфични за съответната страна (т.нар. пренасочване).
 15. Потребител купува електронен четец през огромна корпорация през ноември 2018 г., който по-късно се разваля. Търговецът обаче отказва да го поправи, подчертавайки, че гаранцията продължава само една година, а този срок е изтекъл. С намесата на ЕПЦ България и ЕПЦ Люксембург, където е регистрирана компанията, и представянето на допълнителен документ от независим сервиз за дефекта, търговецът предлага 3 варианта  - възстановяване на сумата, друг четец или поправка. Потребителят избира нов продукт, като търговецът поема и транспортните разходи за изпращане на счупения продукт.