РЕКЛАМАЦИИ И ГАРАНЦИИ

Купили сте стоки от друга държава или просто искате да отидете на шопинг в някоя съседна държава? Когато купувате стоки или услуги от друга страна от ЕС, Исландия или Норвегия, вие имате същите потребителски права, както ако пазарувате от магазина във вашия град - например двегодишна гаранция. От друга страна ние предлагаме безплатно съвети, които да ви помогнат при пазаруването в чужбина.

ПАЗАРУВАНЕ В ЧУЖБИНА


Където и да пазарувате в ЕС, Исландия или Норвегия вие имате същите потребителски права, както ако пазарувате от магазин във вашия град:


Двегодишна гаранция

 • Ако закупените стоки са дефектни или не отговарят на рекламата, то вие разполагате с две години да поискате те да бъдат безплатно поправени или заменени.

(!) В България след като минат първите шест месеца от двегодишния период, може да се наложи да докажете, че дефектът е съществувал, когато сте закупили стоката. Вие сте длъжни да уведомите продавача не по-късно от два месеца от установяване на дефекта, а за услуги този срок е 14 дни. 

 • Магазините често предлагат търговска гаранция, която е включена в цената на стоката или се заплаща допълнително - например гаранция, която е валидна на територията на целия ЕС, или продължителността й е 3, 5 или повече години.
 • Търговската гаранция трябва да бъде писмена, разбираема и лесна за четене. Тя не замества минималната двегодишна гаранция, която имате по закон.

Поправка, замяна, връщане на парите 

 • Ако поправката на стоката или нейната замяна е невъзможно да бъдат извършени в разумен срок и без значителни неудобства за вас, то вие може да поискате парите си обратно или намаляване на цената.

Покупки от разстояние

 •  Когато закупите стока по пощата, телефона или по интернет от търговец, базиран в ЕС, вие имате същото право на поправка, замяна или възстановяване на сумата от продавача, каквото бихте имали, ако бяхте купили стоката от магазин.

(!) Нямате право да искате възстановяване на сумата от търговеца, ако дефектът е незначителен - например неотрязан конец или разпорен шев на дреха. 

Платете ДДС в държвата, където пазарувате

 • Като потребител - физическо лице, което пазарува в ЕС, вие трябва да платите ДДС само веднъж и то в държавата, където правите покупката.

(!) Изключение за автомобилите - когато купувате нов автомобил от друга страна в ЕС, заплащате ДДС там, където регистрирате автомобила.

 

ПОКУПКА НА АВТОМОБИЛ

Можете да спестите пари, когато купувате автомобил от ЕС, като правата ви ще зависят от това:

 • дали автомобилът е нов или употребяван,
 • дали го купувате от търговец или от физическо лице.

Правила за ДДС

Правилата за ДДС за автомобили, закупени от ЕС, са различни от правилата за другите стоки в зависимост от това дали автомобилът е нов или употребяван и от това дали го купувате от физическо или юридическо лице;


Нови автомобили

 • Когато купувате нов автомобил в друга страна от ЕС с намерение да го откарате в страната, в която живеете, вие сте освободени от ДДС в страната, която купувате автомобила. Трябва да заплатите ДДС в страната, в която регистрирате автомобила. За целите на данъчното облагане нов е автомобилът, който е изминал по-малко от 6000 км или е регистриран преди по-малко от 6 месеца.

Употребявани автомобили

 • Когато купувате употребяван автомобил от физическо лице, не дължите ДДС. Ако продавачът е търговец обаче, ще платите ДДС по ставката на страната, от която купувате автомобила. Употребяван е автомобилът, който е на повече от 6 месеца и е изминал над 6000 км.

Гаранция

В ЕС законовата гаранция на стоките е 2 години, когато покупката е направена от търговецГаранцията включва производствени дефекти, съществували към момента на доставката. Търговците често предоставят допълнителна търговска гаранция за нови автомобили, а някои търговци предлагат и гаранция за употребявани автомобили.


(!) Покупка на автомобил от физическо лице - Имайте предвид, че законодателството за защита на потребителите не важи при покупка на автомобил от физическо лице. Ако не можете да решите проблема по извънсъдебен път, ще трябва да заведете граждански иск срещу продавача.

(!) Внимавайте при покупка на търг и по интернет! Запознайте се със съветите от секция "Често задавани въпроси". Препоръчително е преди търга да се направи оглед, тъй като съществува правило "купува се във вида, в който е огледан", т.е. продавачът не носи отговорност за дефекти на автомобила.

 

Дискриминация в цените

 

 • Като потребители в ЕС, от вас не могат да изискват да платите за покупката на една и съща стока или услуга по-висока цена от местните жители.
Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати