Купи сега, плати после

Или пък не?

Какво означава ,,купи сега, плати после“?

През последните годни онлайн пазаруването стана все по-популярен и предпочитан вариант за голяма част от потребителите. Артикулите са на един клик разстояние, пести се време и има по-голям асортимент от продукти. Важен елемент при пазаруването от интернет сайтове е именно начинът, по който ще се плати. Потребителите могат да разчитат на различни методи за онлайн плащане – в брой при доставка, както и чрез дебитна или кредитна карта, банков превод или цифров портфейл. Наскоро на пазара се появи и още една разплащателна услуга – ,,Купи сега, плати после“, която навлиза и в България. Тя е позната още и като BNPL – съкращение от английски език  – Buy now, pay later.

Това е краткосрочно финансиране тип заем, което позволява на потребителите да правят покупки и да ги плащат разсрочено във времето, обикновено без лихва. Някои сред най-популярните платформи, предлагащи новата услуга, са Klarna, Afterpay, Scalapay и Paidy.

Как работи?

В началото се прави първоначална вноска, например 25% от общата сума на покупката, а след това остатъкът се изплаща чрез поредица от безлихвени вноски, обикновено за няколко седмици или месеци. Възможно е и изобщо да не се плаща първоначална вноска.

Въпреки че да купиш сега, а да платиш после, изглежда като лесен и привлекателен метод за разплащане, e важно потребителите да са наясно както с предимствата, така и с възможните рискове на услугата.

Какви са предимствата?

Едно от основните преимущества на ,,купи сега, плати после“ е,  че няма специални изисквания за добър кредитен рейтинг, както и годишни такси каквито се плащат при кредитните карти, например. Възможно е да получите одобрение за този вид финансиране, дори ако сте били изключени от други опции за заем поради нисък кредитен рейтинг или липса на кредитна история. Така подобна услуга привлича най-вече по-младите потребители, които са запознати с цифровите плащания и може да нямат фиксирани доходи.

Някои магазини дори предлагат и отстъпки при заплащане по този начин. Освен това тази разплащателна услуга е чудесен вариант за придобиване на по-скъпи артикули, чието изплащане става на няколко вноски без надценка или лихви.

Какви са рисковете?

Според доклад на Бюрото за финансова защита на потребителите в Съединените Американски Щати от март 2023 г., потребителите, които използват опцията „купувай сега – плащай по-късно“, са много по-склонни да имат банкови овърдрафти, заеми до заплата, заложни заеми и други високолихвени финансови продукти, което показва, че те са по-уязвими финансово от тези, които не използват подобен вид услуги.

Заемът от типа ,,купи сега, плати после“ може да бъде лош избор в случаите, когато нямате достатъчна финансова наличност и не сте сигурни дали ще успеете да върнете сумата навреме. Така колкото повече заеми за погасяване се натрупват, толкова по-голям става вашият дълг за изплащане, а това може да доведе до влошаване на финансовото ви състояние. При различните случаи може да се окаже, че кредитните карти имат повече предимства, които могат да предложат като например връщане на пари в брой или наградни точки, затова е важно предварително да се запознаете с техните специфики. 

В случай че искате да върнете артикул, който сте закупили чрез услугата ,,Купи сега, плати после“, но все още не сте го заплатили напълно, може да стане сложно. Причината е, че между вас като потребители и търговеца има трета страна, която реално трябва да получи върнатата сума след отказ от договора при покупка онлайн. В случай, че трябва да получите парите си обратно, може да има забавяне, докато търговецът информира третата страна за възстановяването. Съществува и възможност да се наложи да продължите да изплащате продукта междувременно. Ако не го направите, тогава плащането може да бъде отбелязано като закъсняло или липсващо, което води до допълнителни такси и възможно влошаване на кредитния ви рейтинг. Дори при еднократно забавяне на вноските е възможно вашият дълг да бъде предаден за събиране от колекторска фирма.

Съветите на ЕПЦ

Съветваме ви, ако това е единственият начин, чрез който да си позволите определен продукт, да помислите добре. Ако сте решили да използвате плана ,,купи сега, плати после“, уверете се, че разбирате правилата и условията и че ще можете да извършвате всички плащания навреме. Помислете дали сумите са достъпни за вас и на какви санкции подлежите, ако не можете да заплатите в срок.

Преди да решите струва си да плащате по този начин, претеглите плюсовете и минусите на услугата, спрямо други опции, като кредитни карти и лични заеми. Запитайте се дали бихте си купили артикула, ако тази услуга не съществуваше. И също, наистина ли имате нужда този артикул?

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати