ECC-Net: Бъдете отговорен пътешественик!

Зеленото пътуване става все по-модерно и по-популярно сред хората, които искат да се забавляват и да откриват нови места. Една от целите е да се намали въглеродния отпечатък при летене и като цяло  да се ограничи "свръхтуризма" в някои от най-популярните кътчета по света.

А що се отнася до преживявания от висок клас, стандартът в индустрията ще бъде насочван от тенденциите за нулев отпадък и ограничаване на въглеродните емисии. Благодарение на развитието на технологиите в сектора, като използването на слънчевата енергия например, луксът вече няма да означава непременно разточителство, писа наскоро сп. Forbes.

Ние в мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net сме обявили месец януари под знака на устойчивото потребление. Когато преценявате как ще пътувате, има много начини как да помогнете на околната среда и да намалите въглеродния си отпечатък. Подготвихме няколко съвета за вас! 

  • Когато е възможно, пътувайте по суша вместо с вътрешни полети. Пътуванията с автобус, влак или ферибот имат по-малко отрицателно въздействие върху природата от тези със самолет. 
  • И ако все пак ще пътувате със самолет, опитайте да резервирате полети без прекачвания. Помислете също за подобряване на вашия въглероден отпечатък с подкрепа за еко инициативи.
  • Ако не се откажете от самолета, то поне използвайте електронна бордна карта, вместо да я принтирате на хартия.
  • Кажете сбогом на полиетиленовите торбички и използвайте чанта за многократна употреба. 
  • Носете си бутилка за многократна употреба и пийте вода от чешмата, когато това е възможно. 
  • Бъдете еко! Кажете „не“ на пластмасата и изберете хотел, който мисли за околната среда и има ясна политика за нулева употреба на пластмаса.
  • Ако обаче резервирате нощувка в хотел без програма за преработка на отпадъците, насърчете ги да мислят екосъобразно. Не хвърляйте кърпата си на земята след първата употреба и използвайте стъклените чаши вместо тези от пластмаса.