Еколагер събра в Сандански талантливи деца от 7 български училища

Инициативи като лагера „Нашето наследство – където миналото среща бъдещото“ дават възможност на младите, опирайки се на традициите, миналото и културното наследство, да търсят пътищата към съвременното изкуство и към бъдещето.

Това каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите при откриването на Еколагера, организиран съвместно от Център за развитие на човешките ресурси, Информационен център "ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ - София" и Европейски потребителски център, който функционира към КЗП.

Знаем, че в Европейския съюз има 24 официални езика, но най-разпространен е езикът на изкуството.  Много сме щастливи, че тази година лагерът е посветен именно на културното наследство, защото  изкуството като най-важния инструмент от езиковото многообразие на ЕС ще даде възможност на участниците да се потопят в неговите особености и да изградят чувство на ангажираност към европейското културно наследство,  като използват именно езика на изкуството, каза д-р Борислав Мавров, ръководител на Информационен център „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“- София“.

Еколагерът се провежда за 8 поредна есен, като всяка година е свързан с темата на съответната европейска година, обясни  Милена Караангова, главен експерт в ЦРЧР – Националната агенция, която управлява за България програмата Еразъм+  –  най-голямата програма на Европейската комисия за образование, обучение, младеж и спорт. Целите на програмата са свързани с ценностите на ЕС, с младите хора и с това, което очакваме да се случи в бъдещето, добави Милена Караангова.

Еколагерът се провежда между 3 и 5 септември в град Сандански и е под мотото „Нашето наследство – където миналото среща бъдещето“. В него  участват  талантливи ученици от 7 училища, чиито разработки получиха най-високи оценки в едноименния конкурс, организиран от трите европейски мрежи. Младежите са от училище "Васил Левски” в Опака, Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ и ПГ по туризъм "Д-р Васил Берон" от Велико Търново, както и от средните училища "Васил Левски" и "Св. Кл. Охридски" в Троян, средното училище  "Антим I" в Златоград и училище „Васил Левски“ в Карлово. По време на тридневния лагер младите таланти ще се включат в театрална работилница, както и в ателиета по изобразително и танцово изкуство, ще получат и съвети за това как безопасно да публикуват снимки в социалните мрежи, като същевременно защитават своето лично пространство, както и какви са правата им като потребители. И със сигурност в тези дни те ще развият и обогатят своите социални и личностни умения, ще срещнат нови приятели, а може би ще изберат и бъдещата си професия.

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати