Тротинетка под наем в чужбина?

Вижте условията

Електрическите скутери нашумяха доста през последните години и се превърнаха в популярна форма за придвижване както сред младите, така и сред по-възрастните. Можете да ги откриете по централните улици на големите градове из целия  Европейски съюз. Благодарение на това че са малки, леки и удобни са чудесен избор за придвижване в градските райони, особено в разгара на летния сезон.

В Европейския съюз използването на електрически скутери се регулира от отделните държави-членки.  Налице са  някои общи насоки и разпоредби, които се прилагат в целия съюз, но това, което е разрешено в една страна, може да бъде забранено в друга. Поради това е добре да проверите на място разрешената скорост, минималната възраст за наемане, както и други специфични условия за ползването на скутерите.

С какво трябва да сме запознати преди да се качим на скутер?

Електрическите тротинетки са превозни средства, захранвани с батерии и могат да достигнат скорост до 40 км/час, като е възможно да се изминат до 20 км с едно зареждане. Този вид тротинетки трябва да имат светлини (предни и задни) за каране при намалена видимост или през нощта.

  • Страните от ЕС налагат възрастови ограничения за каране на електрически скутери по обществените пътища с цел по-безопасно придвижване. Обикновено изискването за минимална възраст варира от 14 до 16 години. В България минималната възраст за използващите електрически скутер е 14 години.
  • В различни държави периодично се пораждат дебати къде гражданите имат право да карат електрически скутери. Важно е да знаете, че в България скутерите могат да се управляват по велосипедните алеи и е забранено да се използват по тротоарите и бус лентите. След като стигнете до точка Б, следва да паркирате превозното средство по безопасен и подходящ начин на определено място и не трябва да се оставят така, че да блокират тротоара или пътеката.
  • В повечето европейски държави максималната скорост, с която е позволено да се карат електрическите скутери е 25 км/ч. Ограничението на скоростта в България също е 25 км/ч.
  • Забраната да се кара електрически скутер в България след употреба на алкохол е сходна, както тази за шофиране на моторно превозно средство – и ограничението е до 0,5 промила.
  • Ако не желаете да ви бъде наложена глоба от 10 лв., следва да носите каска и светлоотразително облекло през нощта.
  • В случай че превишавате ограничението на скоростта, шофирате на тъмно без светлини или не карате по велоалеята, когато има такава, може да ви бъде наложена глоба от 50 лв.
  • За да карате електрически скутер в България, към момента няма законово изискване той да бъде застрахован или пък вие да имате специална застраховка, за да го използвате.

И ако у нас харесвате този начин на придвижване, то какви са условията да ползвате скутери и в някои от най-посещаваните дестинации в Европа?

В Германия управлението на скутери е разрешено, ако потребителят е навършил поне 14 години. Максималната разрешена скорост, с която гражданите могат да се придвижват е 20 км/ч. Електрическите скутери могат да се карат по велосипедни алеи и пътища и е забранено карането им по тротоарите. Скутерите обикновено се наемат чрез мобилни приложения, а плащанията могат да се осъществяват с кредитни или дебитни карти както и чрез опции за плащане през мобилно приложение. Цените варират в зависимост от компанията, предоставяща скутера. Обикновено се таксува на минута или на започнат час.

В Нидерландия минималната възраст за управляващия тротинетката е по-висока спрямо тази в България и Германия – 16 години, а максималната разрешена скорост е 25 км/ч. Електрическите скутери трябва да се карат по велосипедни алеи, а на някои места дори има специално обособени алеи специално за скутери. Карането им по тротоарите и в тази държава не е разрешено. Разплащането за услугата става чрез мобилно приложение, свързано с кредитна или дебитна карта, а цената за 1 минута е около 0.30 цента. 

И в Испания, като в Нидерландия, младежите трябва да са навършили поне 16 години, за да карат електрически скутер и не бива да превишават 25 км/ч. Не би следвало и да се движат по тротоарите. И в тази държава наемите на електрически скутери могат да се плащат с помощта на мобилни приложения или чрез предварително поставяне на монети в самия скутер.

Ако ще пътувате до Италия това лято, имайте предвид, че минималната възраст за каране на електрически скутери е 14 години и можете да се придвижвате със скорост до 25 км/ч. Зоните за каране са по велосипедните алеи и пътищата, но не и по тротоарите. Услугата за наем на електрически скутер в Италия обикновено може да се заплати чрез мобилното приложение на фирмата, предоставяща скутера или с кредитна или дебитна карта. Цените както и в останалите държави варират спрямо изминатото разстояние и времето, за което е използван скутера. 

Плюсове и минуси на електрическите скутери

Безспорно електрическите скутери притежават редица плюсове и причини, поради които си заслужава да се възползвате от услугите им. На първо място те са екологични. Не произвеждат въглеродни емисии, което ги прави една много добра алтернатива на автомобилите и другите превозни средства, задвижвани с газ.

Електрическите скутери са сравнително достъпни. В България има няколко компании, които предлагат на гражданите да се възползват от услугите на електрическите тротинетки. Таксата за отключване на тротинетката е 1.50 лв., а след това всяка следваща минута се таксува по 30 стотинки. Въпреки че в сравнение с градския транспорт този вариант за придвижване не е толкова рентабилен, той все пак остава предпочитана форма от много млади хора.

Електронните скутери са леки и лесни за пренасяне, което ги прави удобна опция за кратки пътувания като например до работното място. Едно от огромните им предимства е че ви спестяват време и не се налага да чакате в сутрешния или следобедния трафик. Те помагат за неговото намаляване, тъй като заемат по-малко място на пътя от колите и другите превозни средства.

Не на последно място, карането на електрически скутер може да бъде забавно и приятно изживяване, особено когато отивате някъде с приятели. Важно е обаче да спазвате съображенията за сигурност и да бъдете отговорни.

Минуси:

Монетата винаги има две страни и освен положителни характеристики, електрическите скутери имат и негативни такива. Тези превозни средства могат да бъдат опасни, ако не се използват правилно. При развиване на прекалено висока скорост за водачите има предпоставка за злополуки и сблъсъци с коли, предмети или пешеходци. Голям недостатък при електрическите скутери е ограниченият им пробег и нуждата да бъдат зареждани често, което не е удобно за по-дълги пътувания. Също така те не са подходящи за всякакви метеорологични условия, особено дъжд или сняг.

Как да използвате електрическите скутери

Повечето компании, предлагащи електрически скутери имат приложение, което можете да изтеглите, за да намерите и отключите скутер. Носете каска и спазвайте всички гореспоменати правила за движение. Когато приключите с използването на скутера, паркирайте го на определено място и използвайте приложението, за да го заключите.

Електрическите скутери са удобни, достъпни и екологични. Благодарение на компактността и лесния начин за използване са предпочитана форма за транспорт. Те обаче притежават набор от рискове и ограничения. За да ги използвате безопасно е важно да спазвате правилата и разпоредбите във вашия град и да носите защитно оборудване като каска или наколенки.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати