Права на пътниците. Въпроси и отговори

Заради пандемията от коронавирус много пътувания и почивки бяха провалени. Какви са полезните ходове в тези случаи?Вижте част от отговорите на най-честите въпроси, които си задават много потребители в последно време, както и препоръките, дадени на сайта на Европейската комисия

 

Въпрос:

Явих се навреме на гишето за регистрация, но авиокомпанията ми отказа достъп до борда на самолета от санитарни съображения. Какви са правата ми в случая?

Отговор:

Пътниците, на които въздушният превозвач е отказал против волята им достъп до борда на самолета, макар да са се явили навреме за регистрация, имат право на обезщетение, право на избор между възстановяване на цената на билета и премаршрутиране, както и правото да бъдат обгрижени. Същевременно, съгласно правото на ЕС, пътниците не разполагат с тези права, ако им е отказан достъп до борда на самолета с разумни основания, свързани със здравето, безопасността или сигурността, или поради неотговарящи на изискванията пътни документи. Дали даден пътник ще може все пак да се ползва от част от или от всички горепосочени права, зависи в този случай от вида на билета, както е описано в общите условия на авиокомпанията.

В неотдавнашно решение на Съда на Европейския съюз бе потвърдено, че би било в противоречие с целта на Регламент (ЕО) № 261/2004 относно правата на пътниците, използващи въздушен транспорт, да се предоставят на съответния въздушен превозвач правомощия да преценява и да решава едностранно и окончателно дали са налице разумни основания за отказ на достъп до борда на самолета и следователно да лишава въпросните пътници от защитата, на която имат право по силата на посочения регламент. От решението следва, че авиокомпанията трябва много внимателно да прецени дали да откаже на даден пътник достъп до борда на самолета. Ако не са налице основателни причини този достъп да бъде отказан, пътникът винаги запазва правото си на обезщетение, правото на избор между възстановяване на цената на билета и премаршрутиране, както и правото на обгрижване, тъй като тези права не могат да бъдат ограничавани или отменяни, както е посочено в член 15 от Регламент (ЕО) № 261/2004.

 

Въпрос:

От съображения за защита на общественото здраве ми беше отказан достъп до транспортен център (летище, жп гара, пристанищен терминал, автогара) и не успях да продължа пътуването си. Мога ли да поискам възстановяване на разходите за моя билет?

Отговор:

Регламентите на ЕС относно правата на пътниците не обхващат ситуациите, при които пътниците не могат да пътуват поради отказан достъп до транспортен център. В такъв случай пътникът получава възстановяване на цената в зависимост от вида на билета (т.е. закупен с възможност за възстановяване на разходите; с възможност за промяна в резервацията и т.н.), както е посочено в общите условия на превозвача.

Европейски потребителски център съветва потребителите винаги да проверяват предварително условията за достъп на закрити места, регулирани от съответните власти, както и да бъдат подготвени с маски за лице и дезифектант за ръцете и да спазват указанията за съответната дистанция.

 

Въпрос:

Не мога да се свържа с превозвача, всички телефонни линии са заети и никой не отговаря на моите имейли. Какво мога да направя?

Отговор:

Предвид затрудненото положение, в което се намират, превозвачите може и да не откликват навреме на всички пътници. Някои превозвачи вече въвеждат нови онлайн системи в услуга на пътниците. Съветваме пътниците да използват все пак различни начини за връзка с превозвачите (по телефона, по електронна поща или през социалните медии). Пътниците могат също така да се обърнат за съвет към своя местен Европейски потребителски център.

 

Въпрос:

Отговорът на превозвача не ме удовлетвори и подадох жалба до националния правоприлагащ орган. Минаха няколко седмици и все още нямам отговор. Какво мога да направя?

Отговор:

Регламентите на ЕС относно правата на пътниците се прилагат на национално равнище от националния правоприлагащ орган (НПО), който отговаря за наблюдението и прилагането на разпоредбите от страна на превозвачите. НПО следва да Ви предостави правно необвързващо становище как да процедирате. Принципно НПО отговарят на пътниците в срок от 3 до 6 месеца. Проучването може да отнеме различно време в зависимост от сложността на случая и от степента на съдействие на превозвача.

 

Въпрос:

Купих билет през онлайн посредник. Кой трябва да ми възстанови разходите или да ми предложи ваучер — превозвачът или посредникът?

Отговор:

Съгласно регламентите на ЕС относно правата на пътниците опериращият въздушен превозвач е този, който трябва да изпълни задълженията си по отношение на пътника. При пътуване със самолет става дума или за въздушния превозвач, при който пътникът е резервирал (т.е. с който е сключил договор за превоз), или за друг превозвач, който извършва полета от името на превозвача, с който пътникът има договор. Регламентите на ЕС относно правата на пътниците не разглеждат случаите, в които пътниците закупуват билети чрез посредници или други субекти. В тези случаи пътниците могат да потърсят правата си пред посредника съгласно с общите условия на посредника.

 

Още информация и отговори на други въпроси, тук

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати