Кампания: Пътувайте отговорно това лято

Европейската агенция за авиационна безопасност със съвети към пътуващите

,,Пътувай отговорно това лято“ е най-новата кампания на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Тя цели да повиши знанията на пътниците при пътуване със самолет, както и да ги запознае с основните правила, които трябва да спазват. Оказва се, че голяма част от конфликтите и неприятностите на борда се дължат на липса на кооперативност от страна на пътниците, напрежение, а в някои случаи дори и на вербално и физическо насилие.

Тъй като безопасността на пътниците и членовете на екипажа на борда са основни приоритети за всяка авиокомпания, голяма част от европейските авиопревозвачи приветстват инициативата и се включват с ентусиазъм в нея.

От Агенцията са подготвили и наръчник, предназначен да улесни и подобри цялостното преживяване на всички пътници, като ресурсът е достъпен на официалния уебсайт на EASA

Какви съвети дават на пътниците от агенцията на авиационна безопасност?

  1. Добрата подготовка

Пакетирайте разумно: Проверете отново допустимия си багаж и се уверете, че сте опаковали само това, от което се нуждаете. Ако имате възможност, се регистрирайте онлайн, направете екранна снимка на бордната си карта и не забравяйте да държите документите си за самоличност под ръка!

Бъдете по-рано на летището: Осигурете си достатъчно време, за да преминете през проверките за сигурност, да се регистрирате и да намерите изхода за своя полет. Ранното пристигане ви помага да избегнете ненужния стрес и гарантира спокойно начало на вашето пътуване.

Информирайте се: Следете уебсайта или мобилното приложение на вашата авиокомпания за всякакви актуализации относно полета ви. Метеорологичните условия могат да се влошат, изходът да се промени или да се наложи закъснение на полета.

Облечете се удобно: Изберете широки дрехи и удобни обувки, особено за дълги полети. Слоевете са чудесни за адаптиране към температурните промени в самолета.

Пийте вода: Летенето може да ви дехидратира, така че е важно да пиете много вода преди, по време и след полета. Избягвайте прекомерния прием на кофеин или алкохол.

Вземете си нещо за развлечение: Не забравяйте да сложите в чантата с вас интересна книга, изтеглете филми или музика, за да се забавлявате по време на пътуването.

  1. Учтивото поведение:

Вежливост: Прости думи като „моля“ и „благодаря“ могат да отворят много врати пред вас. Независимо дали искате помощ или получавате услуга, учтивият език показва уважение и признателност.

Уважавайте другите: Самолетите могат да бъдат претъпкани, но зачитането на личното пространство е от решаващо значение. Избягвайте да се облягате на чужда седалка, не бъдете твърде шумни и бъдете уважителни към другите пътници и екипажа.

Бъдете търпеливи: Закъсненията на полетите, дългите опашки за сигурност или свръхнатоварените зони за качване могат да бъдат стресиращи. Вместо да се разочаровате, проявете търпение и разбиране. Това ще създаде по-спокойна атмосфера за всички.

Помогнете на другите: Малките жестове на доброта могат да оправят нечий ден. Ако видите някой да се бори с багажа си, помогнете му.

Следвайте инструкциите на екипажа: Спазването на указанията за безопасност на авиокомпанията и правилата на борда е от съществено значение за безпроблемното и сигурно пътуване. Кабинният екипаж е там за вашата безопасност.

  1. Без излишно напрежение:

Рискове: Неспазването на инструкциите и разпоредбите на екипажа увеличава рисковете както за пътниците, така и за персонала на авиокомпанията. Важно е пътуващите да не създават предпоставки за фрустриращи ситуации на борда.

Дръжте се отговорно: В случай на злоупотреба, насилие или лошо поведение може да ви бъде отказан достъп на борда и да изпуснете полета си.

Очаквайте последствия: В най-лошия случай може да бъдете обект на правни действия или други санкции.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати