Лято мечта

Няколко съвета за незабравима почивка

Колкото и упорито да вали, вече започва да се усеща настъпващото лято. Дните в офиса стават все по-дълги, а фантазиите за перфектната почивка – все по-ярки. Нетърпението за ваканция обзема малки и големи и сякаш жадуваният отдих е вече на една ръка разстояние. Пробваме летните си дрехи, пазаруваме, разглеждаме оферти за пътуване и настаняване.  Какво е хубаво обаче да вземем под внимание дори и в тази треска за лято? Разбира се, за да си изкараме добре лятото е важно да се предпазим от негативни потребителски преживявания. ЕПЦ дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни.

 

Онлайн пазаруване

 

На всеки му се иска да се поглези с нещо ново за сезона и търси най-добрата оферта за красив бански костюм или прекрасна плажна чанта. В преследването на най-изгодната цена можем да се натъкнем и на ненадеждни онлайн търговци. Ето както ви съветваме:

 • Разгледайте добре сайта на търговеца и се уверете, че няма нищо съмнително като на пример името му не съответства на предлаганите стоки, уеб адресът изглежда странно, снимките са с лошо качество или връзките в сайта не работят правилно.
 • Ако пазарувате на платформа с много продавачи, проверете дали артикулът е предлаган от самата платформа или от трети търговец. Ако е предлагана от трети търговец проверете неговия сайт или поне коментарите за него в платформата, за да се уверите, че е надежден.
 • Дори уеб адресът да завършва на “.bg” не е гарантирано, че търговецът е регистриран в България и съветваме да проверите адресът му с Google maps. Можете да го проверите автоматично в някоя от търсачките цитирани тук.
 • Уверете се, че цената, която виждате на екрана е крайната цена на поръчката Ви преди да я потвърдите.
 • Можете да разгледате още полезни начини за проверка надеждността на един търговец тук.

 

Плануване

 

Доброто планиране на почивката е първата стъпка към прекрасното изкарване. Важно е да обърнем внимание на всички детайли преди запазим хотел.

 • Когато си избирате хотел разгледайте внимателно всички снимки и отзиви, защото те дават ценна информация за обстановката, хигиената и условията, както и за отношението. Добре е да имате предвид, че платформите, които предлагат резервации в хотели или апартаменти не поемат отговорност за промени, които правят местата за настаняване.
 • Проверете политиките на хотела за анулиране на нощувка в случай, че плановете се променят, тъй като е възможно да няма предвидено връщане на пари, или то да е обвързано с конкретни срокове.
 • Ако имате специални изисквания като на пример инвалидна рампа/тоалетна, детско легълце/люлка или легло за домашен любимец, е добре да проверите предварително дали хотелът е в състояние да Ви ги предостави и дали е необходимо да платите допълнителна такса за тях.
 • Ако решите да закупите пакетна почивка през туристическа агенция, прочетете обстойно договора си и се запознайте с всички условия преди да резервирате. Повече информация относно пакетните почивки ще намерите тук.

 

Полет

 

Най-бързият и модерен начин за пътуване е със самолет, за това е важно да знаем как да се подготвим, за да не се превърне в източник на стрес.

 • Проверете хубаво датата и часа на заминаване и преценете в колко часа съответно да сте на летището. Повечето авиокомпании съветват да сте там 2 часа по-рано, но имайте предвид, че за най-големите летища може това време да не е достатъчно да минете през всички проверки и да стигнете до гейта си.
 • Преценете дали на дигиталната си бордна карта разчитате достатъчно добре всички детайли и при нужда я разпечатайте, за да сте сигурни, че сте наясно с всичко.
 • В случай на закъснение на полета, не забравяйте, че сте отговорен за това да следите таблата с информация за полета си и да сте близо до гейта. Има случаи, в които таблата показват по-голямо закъснение от реалното и затова съветваме да проверявате редовно както дали е отворен вашият гейт, така и имейла си за актуална информация от страна на авиокомпанията.
 • Можете да намерите повече информация за Вашите потребителски права при пътуване тук.

 

Документи

 

Ако летите в чужбина, е хубаво да се запознаете с това какви документи са Ви необходими предварително, за да имате възможност евентуално да си изкарате съответния документ.

 • Хубаво е да проверите давността на личната си карта и паспорта преди да запазите полет, тъй като документът, с който посочвате че ще летите трябва да изтича след не по-малко от 6 месеца.
 • Шофьорската Ви книжка, банкова карта, данъчен или пощенски документ не може да бъде приет като документ за самоличност при пътуване.
 • Ако ще пътувате до страна извън ЕС, се уверете дали не е необходима виза и какъв трябва да е нейният срок. Подобна проверка е необходима и ако ще бъдете придружени от вашият съпруг/съпруга и те не са граждани на Европейския съюз, дори и да пътувате само в рамките на Общността.

 

Багаж

 

Ръчен или чекиран, вашият багаж трябва да отговаря на определени изисквания и ние ще ви дадем съвети, за това как да ги удовлетворите взимайки със себе си не само хубаво настроение, но и всичко най-необходимо за една прекрасна почивка.

 • Ако изберете да летите само с ръчен багаж, проверете размерите, които авиокомпанията допуска на борда; напомняме, че нямате право да пренасяте течности в разфасовки над 100 мл. Предлагаме ви да си закупите пътнически сетове от любимата ви козметика или да пресипете позволеното количество в шишенца с допустимата вместимост. Не забравяйте, че трябва да бъдат опаковани в прозрачен плик или несесер, който да бъде показан при проверка на летището.
 • Ако имате и чекиран багаж, съветваме да сложите всичко най-важно като документи, лекарства, ключовете за вкъщи, дрехи за преобличане и най-основна козметика в ръчния, за да в случай на закъснение при чекирания багаж имате неща от първа необходимост със себе си.
 • Сложете етикети с името и данните си за контакт на багажа за чекиране, за може да бъде намерен по-бързо в случай, че бъде изгубен.
 • Всякакви остри предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие, не се допускат на борда на самолета и следва да бъдат прибрани в чекирания багаж. Това могат да бъдат предмети като тирбушон, ножици, ножове с определен размер и т.н.
 • Понякога пътуването с чекиран багаж крие известен риск от забавяне или изгубване, за това съветваме да не слагате там ценни предмети, за да сведете евентуалните загуби до минимум. Също така можете да обмислите застраховка.
 • Стегнете багажа си умно и възможно най-функционално! Проверете прогнозата за времето и изберете най-подходящите си тоалети, не забравяйте удобни обувки, връхна дреха, слънцезащитен крем, репелент против насекоми, зарядно и много усмивки!

 

Престой

 

 • Информирайте се предварително за часовете на настаняване и освобождаване на стаята си в хотела или апартамента за настаняване, за да можете да направите най-доброто планиране на всеки ден от почивката си и да извлечете максимума от всеки миг.
 • Съхранявайте всичката информация за настаняването си на лесно достъпно място, за да можете във всеки момент да проверите датата, цената, спецификите на стаята или нещо допълнително, което сте уговорили с хотела.
 • При настаняването огледайте добре стаята си и се уверете, че е съвестно почистена, заредена с чисто спално бельо и отговаря на резервацията, която сте направили. Ако забележите нередност, веднага сигнализирайте на персонала, за да може да я отстрани. В случай, че ви се откаже съдействие за проблем със стаята, направете писмено оплакване към хотела на място и запазете снимки като доказателство.
 • Попитайте предварително за начина на плащане и евентуално фактуриране, поинтересувайте се за възможни допълнителни такси, за да не останете неприятно изненадани.
 • Ако имате някакви непоносимости към храна е добре да ги споделите с персонала.

 

И най-важното…

 

Не забравяйте да се отпуснете след дългото очакване и планиране, да си отпочинете и да прекарате невероятна ваканция! Дори да ви изненадат с нещо, което смятате за нарушаване на вашите потребителски права, запазете доказателства, фактури, снимки и имейл кореспонденция, а ние с радост ще ви съдействаме за да отстоите своето право.

ЕПЦ България ви пожелава цветно, слънчево и усмихнато лято!

 

Изображение от Pexels

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати