Вижте препоръките на Интерпол при покупка на маски!

На фона на епидемията от COVID-19 се наблюдава увеличение на некоректните търговци, които продават онлайн фалшиви продукти, като ги рекламират, че те могат да предотвратят или дори излекува новия вирус. Други търговци използват настоящата ситуация, за да продават продуктите си на много високи цени, твърдейки, че няма достатъчно запаси и по този начин подвеждат потребителите в ЕС. За това предупредиха от Европейската комисия.

 

В Италия вече се разследва уебсайт, предлагал на пазара антивирусно лекарство за повече от 600 евро, което било рекламирано като "единственото лекарство срещу Коронавирус (COVID-19)“ и „единственото лекарство за борба с Коронавирус (COVID19)“, въпреки официалните изявления на здравните власти, че на този етап няма ефективен лек за борба с вируса.

Много често търговците използват техники за продажба под натиск или предоставят неточна информация за възможността да бъде намерен даден продукт, за да накарат потребителите да платят много повече от нормалната цена. 

В момента се подготвя наръчник с насоки, които да помогнат за по-доброто идентифициране на проблемните практики. Това ръководство ще помогне за координиране на действията между всички национални органи, търговци и платформи в защита на потребителите.

На сайта на Министерство на вътрешните работи са представени и препоръки от експертите на ИНТЕРПОЛ за предпазване от измами и престъпления в сегашната обстановка. Ето част от тях:

- Когато правите поръчка за предпазни средства през интернет сайт, проверете дали лицето, представящо се за търговец, в действителност е такъв.

- Търсете отзиви на предишни клиенти за това дали са получили стоката и какво е нейното качество

- Внимайте при извършването на плащания към банкови сметки, които не са на територията на страната на търговеца.

- Ако имате съмнение, че сте жертва на такава измама, незабавно уведомете банката, с цел спиране на плащането.

- Не отваряйте линкове или приложения, получени на вашата електронна поща от неизвестни податели.

 

Днес, 23 март, от Европейската комисия посъветваха потребителите да внимават, ако търговците: 

  • Използват думи като "само днес", "разпродава се много бързо" и други подобни.
  • Използват послания като "единствения продукт, който може да пребори  COVID-19".
  • Продават на цени много над нормалните за подобни продукти, поради факта, че те биха предотвратили или помогнали в борбата срещу вируса.

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати