Тема на месеца: Плащате за кола, а тя не идва?

Кои са белезите, за които да внимавате при покупка

В последните дни зачестиха оплакванията от потребители, които са платили за кола в онлайн пространството, но след това така и не я получават. Обръщаме внимание, че в случаи на измама ние от ЕПЦ България не можем да помогнем, а е необходимо да се обърнете към полицията или прокуратурата по местоживеене. Решихме да обобщим информацията, която получаваме в подобни ситуации, с цел превенция.

   

Намирате сайт, където се предлагат коли втора употреба на изключителна цена. Автомобилът може да бъде в Германия, Италия, Испания, Нидерландия или където и да е в Европа. Пишете до търговеца и почти веднага получавате отговор, според който тази кола е намалена заради ограничените покупки в последно време. Могат да ви я доставят във всяко кътче на България срещу още 300 или 500 евро за транспортни разходи. Тях обаче трябва да платите на техните партньори от фирма в друга държава. Като допълнителен бонус може да я карате 5 дни и ако не ви хареса, да я върнете за сметка на продавача.

Изпращат Ви договор с подпис и печат. След това и мейл, в който казват ден и час за доставка на Вашия адрес.

Отивате в банката и вместо на фирмата Х, с която досега водите преговорите, преводът е нареден на физическо лице, което може и да носи сходно име и фамилия като на фирмата, но не винаги е задължително.

Денят за доставка настъпва, но колата не идва. Никой не отговаря на мейлите и телефона, възможно е да изчезне и самият сайт.

Как да се предпазите от подобен капан?

Първото и основно правило е – ако сделката изглежда прекалено добра, за да бъде истина, най-вероятно не е. Особено, ако разликата е драстична спрямо същия модел автомобили, които се предлагат на други места.

Поставете се на позицията на продавача. Бихте ли оценили автомобила си доста под пазарната стойност и след това да предложите да го изпратите в чужбина и - ако купувачът не го хареса, да си го вземете обратно за Ваша сметка? 

Нашата препоръка е да поискате разрешение на продавача Ваш доверен човек (приятел, колега, познат на Вашия съсед) да отиде на място и да провери колата. Най-малкото, за да се увери, че е в това състояние, за което са Ви информирали. Поискайте и да Ви покажат историята на автомобила. Ако продавачът откаже, това може да е знак, че има някакъв проблем.

Друг сигнал, който трябва да повиши вниманието Ви е, ако преговорите се водят само през приложение за разговори. Или през мейл, чиито адрес е с една единствена буква по-различен от този посочен на сайта. Или от домейн, различен от този, който е на сайта. Или Вие пишете на един имейл, а Ви отговарят от друг.

Бъдете особено внимателни, ако Ви бъде предложена транспортна компания и продавачът настоява именно това да е куриерът, като дори предлага да платите на него, за по-голяма сигурност.

Проверете репутацията на търговеца в интернет - например по форуми.

Плащайте сигурно. Винаги преговаряйте при възможност да не плащате цялата сума предварително. По възможност платете с кредитна карта, а не по банков път или чрез система за паричен превод, защото така преводът е изключително труден за проследяване.

Освен, че оставате без пари, подобни измами крият и други рискове – неизвестни лица вече притежават данни от вашите лични документи, адрес, банкова сметка.

 

 Още може да видите в репортажа на Нова тв

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати